2007.08.22. 08:56
Kell-e a jó húslevesbe zeller?
A tápláló húslevest sok zellerrel készítjük, az aromás növény gyökerét és leveleit egyéb ételekhez is felhasználjuk. Allergia szempontjából a zeller azonban az egyik legveszélyesebb növény a benne található többféle fehérje és szénhidrát természetű allergén miatt.
Egyes felmérések szerint a Közép-Európában élő, ételérzékenységben szenvedő betegek kb. 30%-át érinti ez a betegség.
Allergiás tünetek elsősorban a szájra és környékére korlátozódnak, némely esetben azonban kiterjedt csalánkiütéssel, esetleg életveszélyt okozó sokkos állapottal is számolhat a beteg. Különösen a nyírpollenre és a feketeürömre allergiás betegek veszélyeztettek. Ennek oka a már jól ismert keresztreakció, vagyis szerkezeti hasonlóság az említett pollenek és a zeller allergénjei között.
Allergia esetén a zellert ki kell iktatni az étrendből. Ha pollenérzékenységhez csatlakozik a betegség a pollen-immuntherápia egyben az ételérzékenységet is megszüntetheti. Az eljárás során a panaszt okozó allergének kivonatait cseppek, tabletták formájában évekig adagolják, míg az immunrendszer megtanulja azokat elviselni.
Vigyázat! A zellert kítűnő íze miatt számos élelmiszeripari termék, így salátaöntetek, ételízesítők, fűszerkeverékek gyártásánál felhasználják. Az allergiát okozó anyagok többsége hőstabil, így nem csupán nyers változata, de rendszerint a főtt zeller is panaszt okoz. A pollen érzékenyeket eleve eltiltani a zöldségtől nem szabad, de húsleves fogyasztásakor náluk jelentkező szájtünetek zellerallergiára utalhatnak, érdemes allergológus segítségét kérni.
HA KÉRDÉSE VAN AZ ALLERGIADOKTORHOZ, KÜLDJÖN E-MAIL-T AZ [email protected] CÍMRE!