Kell-e a jó húslevesbe zeller?

A tápláló húslevest sok zellerrel készítjük, az aromás növény gyökerét és leveleit egyéb ételekhez is felhasználjuk. Allergia szempontjából a zeller azonban az egyik legveszélyesebb növény a benne található többféle fehérje és szénhidrát természetű allergén miatt.

SONLINE

Egyes felmérések szerint a Közép-Európában élő, ételérzékenységben szenvedő betegek kb. 30%-át érinti ez a betegség.

Allergiás tünetek elsősorban a szájra és környékére korlátozódnak, némely esetben azonban kiterjedt csalánkiütéssel, esetleg életveszélyt okozó sokkos állapottal is számolhat a beteg. Különösen a nyírpollenre és a feketeürömre allergiás betegek veszélyeztettek. Ennek oka a már jól ismert keresztreakció, vagyis szerkezeti hasonlóság az említett pollenek és a zeller allergénjei között.

A diagnózist a panaszok alapján végzett vérteszt, valamint terheléses próbák biztosítják. Előzőt ma már olyan tesztsorok segítségével végezzük, amelyek az esetleg együtt járó pollenérzékenységet is képesek kimutatni. A terhelés során a beteg által kapszula formájában lenyelt tisztított anyag klinikai hatását vizsgálják orvosi felügyelet mellett. A próba csak intézeti körülmények között végezhető, ahol az életveszély elhárításának feltételei adottak.

Allergia esetén a zellert ki kell iktatni az étrendből. Ha pollenérzékenységhez csatlakozik a betegség a pollen-immuntherápia egyben az ételérzékenységet is megszüntetheti. Az eljárás során a panaszt okozó allergének kivonatait cseppek, tabletták formájában évekig adagolják, míg az immunrendszer megtanulja azokat elviselni.

Vigyázat! A zellert kítűnő íze miatt számos élelmiszeripari termék, így salátaöntetek, ételízesítők, fűszerkeverékek gyártásánál felhasználják. Az allergiát okozó anyagok többsége hőstabil, így nem csupán nyers változata, de rendszerint a  főtt zeller is panaszt okoz. A pollen érzékenyeket eleve eltiltani a zöldségtől nem szabad, de húsleves fogyasztásakor náluk jelentkező szájtünetek zellerallergiára utalhatnak, érdemes allergológus segítségét kérni.


HA KÉRDÉSE VAN AZ ALLERGIADOKTORHOZ, KÜLDJÖN E-MAIL-T AZ [email protected] CÍMRE!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!