„Bizonytalan, de izgalmas”

2021.06.16. 06:00

Elárverezik a világháló eredeti forráskódját

Június 23-tól licitálhatnak az érdeklődők a Sotheby's internetes aukcióján a nem helyettesíthető tokenként árult kódra.

Fotós: Shutterstock

Fotós: Shutterstock

Mi is az a nem helyettesíthető token?

A nem helyettesíthető tokenek (Non-Fungible Token / NFT) lehetővé teszik, hogy a digitális művészettől kezdve a popalbumokig bizonyíthatóan eredeti változatokat vásároljunk – így határozza meg a BitcoinBázis.

Más digitális eszközökkel, játékokkal, alkotásokkal ellentétben itt csak egyetlen ember birtokolhatja valóban az NFT tokenekkel támogatott digitális eszközöket, alkotásokat.

A nem helyettesíthető tokenek piacának népszerűsége februárban és márciusban szinte felrobbant.

Minden NFT-nek van saját blockchain alapú digitális „pecsétje”, amely az eredetiségét és tulajdonosát igazolja.

A brit Tim Berners-Lee által írt forráskód mellett az NFT egy animációt, a brit informatikus egy levelét és az eredeti fájlokhoz kötődő teljes kód digitális plakátját tartalmazza.

A fájlok 9555 sornyi kódot, köztük a Berners-Lee által kifejlesztett nyelvekre és protokollokra – HTML, HTTP, URL-k – vonatkozó információkat tartalmaznak.

A június 30-ig tartó, This Changed Everything elnevezésű online aukción

1000 dollár (290 ezer forint) lesz a tétel kikiáltási ára.

Berners-Lee a genfi székhelyű európai részecskefizikai kutatóintézet (CERN) munkatársaként 1989 márciusában előterjesztést adott be főnökének, Mike Sendallnak az általa World Wide Webnek nevezett információkezelési rendszerről, amely a hipertext és az internet összeházasításával jön létre, és lehetővé teszi a globális információmegosztást. Sendall a tanulmánytervre a

„Vague, but exciting, azaz a bizonytalan, de izgalmas”

megjegyzést írta, és hagyta a kutatót, hogy az intézetben folytatott fő munkája mellett tovább dolgozzon a projektjén.

1990-ben a fejlesztéshez csatlakozott Robert Cailliau francia kutató is, akivel létrehozták az első webböngészőt és webszervert. A világ első website-ja 1991. augusztus 6-án, a http://info.cern.ch címen vált elérhetővé. Az oldal tartalmazta a világháló koncepciójával, a böngészők használatával és a webszerver létrehozásával kapcsolatos információkat.

Március közepén csaknem 70 millió dollárért kelt el egy digitális műalkotás a Christie's árverésén, amelyen

az aukciósház először adott el egy fizikai mivoltában nem létező műtárgyat.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!