mázli

2018.07.05. 10:14

A rendkívül ritka babirussza malacból most három is született

Az állatfaj közel áll a kihaláshoz, ezért is örömteli a hír.

Ritka indonéziai babirussza malacok születtek az észak-angliai Chester állatkertjében. Először fordult elő, hogy egyszerre három babirussza malac jött világra egy állatkertben. Három malac egyszerre csak az esetek 4 százalékában születik a babirusszáknál.

A kismalacok május 20-án születtek, a hatéves anyakoca, Kendari azóta a kíváncsi szemek elől elrejtve gondoskodott kicsinyeiről. Csak most jött el a pillanat, hogy először megmutassa őket a világnak – közölte az állatkert.

Jelenleg már csak mintegy ötezer babirussza (Babyrousa babyrussa) él az indonéziai Szulavézi-szigeten. A populáció drasztikus csökkenését a vadászat okozta.

Tim Rowlands, a chesteri állatkert emlősszakértője hangsúlyozta: a babirusszák a világ legritkább disznófajai közé tartoznak, a veszélyeztetett faj közel áll a kihaláshoz, hosszú távú fennmaradása nagy figyelmet igényel.

„Együtt küzdünk az indonéz állatvédőkkel és az indonéz kormánnyal, hogy visszájára fordítsuk a babirusszák populációjának hanyatlását Indonéziában, ahol őshonosak”

- fogalmazott Rowlands.

A Chester Állatkert a közkedvelt malacféle egyik vezető tenyésztőhelyének is számít.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / awol666

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!