évforduló

2019.04.16. 12:02

Leonardo Da Vincire emlékezik szülővárosa

Ezúttal a tudós, művész munkásságát meghatározó forrásokat, szülőföldjével való kapcsolatát tárják a közönség elé.

Leonardo da Vinci gyermek- és ifjúkorát, első alkotásait tárja a látogatók elé a szülővárosában, Vinciben nyílt kiállítás, amellyel a reneszánsz művész halálának 500. évfordulójára emlékezik a toszkán város.

A firenzei Uffizi Képtárakkal közösen rendezett „Leonardo da Vinci. Alle origini del Genio” (Leonardo da Vinci: Vissza a zseni gyökereihez) című kiállítás, amelyet hétfő este nyitott meg Sergio Mattarella olasz államfő és Albert Bonisoli kulturálisi miniszter, a tudós, művész munkásságát meghatározó forrásokat, szülőföldjével való kapcsolatát tárja a közönség elé.

Látható da Vinci híres Paesaggio (Tájkép) című első rajza, amelyet 1473-ben, huszonegy éves korában készített.

Megismerhetik a látogatók azt a jegyzői okiratot, amelyben apai nagyapja, Antonio da Vinci – akinek a házában 1452. április 15-én Leonardo született – időpont megjelölésével

elismeri, hogy Piero fia törvénytelen gyermekeként született a fiú.

A reneszánsz képzőművész, tudós, polihisztor halálának 500. évfordulójára számos kiállítással emlékeznek meg Olaszországban. Szintén hétfőn nyitották meg a torinói királyi palotában a Leonardo Da Vinci – A jövőt megrajzolni című kiállítást, valamint a velencei Akadémia képtárában a Leonardo Da Vinci – Az ember a világ modellje című tárlatot.

Az olasz köztársasági elnök a Vinci-kiállítás megnyitóján bejelentette, hogy május 2-án Leonardo amboise-i sírjánál Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel együtt fog emlékezni „az egyetemes zsenire”.

Nagy-Britanniában, Hollandiában, Lengyelországban, Norvégiában és számos más helyen fognak Európában megemlékezni a reneszánsz művészről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!