Akrilamid

2017.09.07. 10:57

Nébih: két sajtos chipsben is szennyezőanyagot mutattak ki (videó)

Tíz, különböző márkájú sajtos chips közül kettőnél meghaladta a figyelmeztető szintet az akrilamid értéke a Szupermenta terméktesztjében. Ez a szerves szennyezőanyag a szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőfokú hevítésekor keletkezik.

Szupermenta terméktesztjében tapasztalt eredményekről a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azonnal értesítette a felelős vállalkozókat, akik lépéseket tettek a gyártási folyamat javítása érdekében – közölte a Nébih csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint az akrilamid mellett vizsgálták a chipsek glutaminsav-, transz-zsírsav-, zsír- és sótartalmát is.

Az egyik chipsnél magasabb zsírtartalmat mutattak ki a vizsgálatok a tápértéktáblázatban feltüntetett értéknél, ezért a hatóság figyelmeztetésben részesítette a vállalkozást, amely köteles felülvizsgálni termékét és annak jelölését.

A közlemény szerint hat chipsnél találtak valamilyen jelölési hiányosságot a szakemberek. A vizsgált termékeknél mért glutaminsav-tartalom, ami az ízek intenzitásában játszik szerepet, jóval a jogszabály által előírt határérték alatt van.

A szakemberek a chipsek só és transz-zsírsav tartalmánál is mindent rendben találtak – olvasható a Nébih közleményében.

A tesztről készítettek egy rövid összeállítást is:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!