Járvány

2021.04.26. 11:08

A Covid–19 az eddig ismertnél nagyobb kockázatot jelent a várandós nőkre és újszülöttjeikre

A terhesség alatt koronavírusban szenvedő nőknél több mint 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki terhességi komplikáció.

Az eddig ismertnél nagyobb a Covid–19 betegségből fakadó komplikációk kockázata a várandós nőknél és újszülöttjeiknél – állapította meg egy brit kutatók által pénteken közzétett tanulmány.

Az Oxfordi Egyetem tudósai arra az eredményre jutottak, hogy a koronavírussal megfertőződött újszülötteknél háromszorosára nő a súlyos szövődmények kialakulásának kockázata. A várandós nőknél pedig az olyan szövődmények kockázata nő meg, mint a koraszülés, a magas vérnyomás és a szervi elégtelenség.

„A terhesség alatt Covid–19-ben szenvedő nőknél több mint 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki terhességi komplikáció azokhoz az állapotos nőkhöz képest, akiket nem sújtott a Covid–19” – mondta Aris Papageorghiou oxfordi professzor, a kutatás egyik vezetője.

A vizsgálatot több mint 2100 várandós nő bevonásával végezték el. A résztvevők 18 országból származtak és minden egyes Covid–19-ben szenvedő érintett nő esetét két nem fertőzött nőével hasonlították össze, akik ugyanabban a kórházban, ugyanabban az időben szültek.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a császármetszéssel történő szülés a vírusfertőzés megnövekedett kockázatával járhat az újszülötteknél. A szoptatás azonban nem növelte az újszülöttek megbetegedésének kockázatát, ha az anya Covid–19-ben szenvedett – állapították meg a kutatók.

A kutatás eredményeit a tudósok a JAMA Pediatrics folyóiratban publikálták.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik