Étlapozó

2008.06.22. 09:15

Balatoni nyár: nyárfavirág pottyan a söröskorsónkba (Bohém)

Ha már futball-Eb, élvezetfokozás gyanánt tűzzük ki célul: vegyük be magunkat egy olyan helyre, ahol vacsorázni lehet, ráadásul az aktuális meccset is végigizgulhatjuk aláfestésül.

Özv. Zimbabwei Kálmánné

Kevés hely akadhat széles e hazában, ahol nagyobb az egy kilométerre eső kivetítősűrűség, mint a siófoki Petőfi sétányon. Csak éppen kuncsaft, abból esik feltűnően kevés az egymást érő vendéglátó egységekre.

Márpedig (határozzuk el jó előre) mi csak oda ülünk be, ahol nép is akad. Pár száz méternyi tétova séta után ki is szúrunk egyet: Bohém névre hallgató, teraszos kiülde, három az egyben; kávézó, pizzéria és étterem, persze eme öszvérmegoldás egyáltalán nem példa nélküli az ország nyáron legzsúfoltabb sétálóutcájában.

Azt, hogy még nincs itt az igazi főszezon, megállapíthatjuk abból is, hogy a vendégsereg zömét egy nagyhangú sárga mezes társaság alkotja. Pillanatok alatt rájövünk: olasz-román derbi lévén, az utóbbiak hívei. No, erre sem gondoltunk volna: vérmes román drukkerhad kellős közepén költjük el vacsoránkat.

– Ez egészen kiváló – állapítjuk meg egybehangzóan a franciás hagymalevesről (sajtos pirítóssal tálalva), meg a Húsosfazéknak titulált gazdag erőlevesről. Jól indul, konstatáljuk, persze, mert azért valljuk meg, némi előítélettel telepedtünk le tiri-tarka kerti asztalunkhoz. A gyors pincérre s a levesből ítélve a konyhára sem lehet panaszunk, így tán kissé korán, de máris levonjuk a konzekvenciát: nem csak puszta szlogen a szezonális balatoni vendéglátás színvonalának a javulása, hanem maga a valóság.

Merengésünket hangorkán töri meg (gólt lőttek a románok), s pár pillanat múlva néhány üres sörösüveg landol a placc közepén hatalmas csörömpöléssel. A sárga mezes fiatalok kissé túllőnek a célon, de mire körbepillantanánk vagy a nyakunkat húznánk be, máris fél tucat fekete  ruhás biztonsági ember terem a tetthelyen, szemvillanás alatt kiemelik a renitenseket, s eltűnnek a pernahajderekkel.

Értékelés

Személyzet (1-10 pont)

Nyáriasan laza - 8

Környezet (1-10 pont)

Nyáriasan tiritarka - 5

Étel (1-20 pont)

Az a hagymaleves! - 14

Attól fogva feltűnően visszafogottan reagálnak a meccs rezdüléseire, pedig kedvenceik még büntetőt is hibáznak a világbajnok ellen. Mi meg azzal az érzéssel folytathatjuk a vacsoránkat, hogy szuper biztonságos helyen vagyunk. Mintha könnyebben csúsznának ettől a baconba göngyölt csirkefalatok jófajta pepperoni paprikával, s elnézőbbek vagyunk még azért is, mert a sertésmedalionnak titulált, tejszínes gombaraguval kísért hússzeletek erősen hajaznak az időtállóbb cipőtalpakra. Azaz száraz, kemény, rágós ez a medalion, bár az is igaz: ha egyszer tényleg bele kellene harapnunk lábbelink alsó részébe, alighanem mellőznénk akkortól az ilyesfajta hasonlatokat.

Három éles sípszó az emlegetett sárga siserehadnak a takarodót jelenti, mi azonban nem adjuk fel ilyen könnyen, desszert nélkül nem állunk fel az asztaltól. A feltűnően szűkös választékból a palacsintára szavazunk, abból baj nem lehet, gondoljuk, de tévedünk: szinte nyúlósra mikrózzák fahéjas édességünket. Gyors távozásra azonban mégsem ez ösztökél, ha- nem a hirtelen kerekedő szél, mely a közeli nyárfák virágából fúj maréknyit a söröskorsónkba. Balatoni nyár...

Nyáriasan laza - 8

Környezet (1-10 pont)

Nyáriasan tiritarka - 5

Étel (1-20 pont)

Az a hagymaleves! - 14

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!