Gazdaság

2008.03.04. 08:02

A Kőolajvezeték Építőnek jó a Nabucco és a Déli Áramlat is

Referenciáinak köszönhetően akár a Déli Áramlat, akár a Nabucco gázvezetékek építésénél is munkához juthat a siófoki Kőolajvezeték Építő Zrt. A cég vezetése felkészült.

Kolumbán Tünde

– Figyeljük a piac fejlődését, és mind a két gázvezeték-hálózat építésére készülünk – nyilatkozta Tarsoly Gyula, a siófoki Kőolajvezeték Építő Zrt. (KVV) vezérigazgatója. Abban nem kívánt állást foglalni, hogy a Déli Áramlatról szóló szerződés aláírása kizárja-e a Nabucco vezeték hazai szakaszának megépülését, mondván, ez politikai kérdés. Úgy fogalmazott: számukra az a lényeg, hogy minél több kilométernyi vezetéket kelljen lefektetni.

Szakértői gárdájának és egyedülálló csőfektető gépparkjának köszönhetően a KVV-nek megvan az esélye, hogy 2010-ben munkához jusson a Déli Áramlat építésénél.

– 15 éve építünk nagy átmérőjű gázvezetéket Németországban, így a versenytársakkal szemben rendelkezünk azzal az előnnyel, hogy a mérnököktől a szakmunkásokig olyan csapatunk van, akik a németeknél tréningezhettek – mondta Tarsoly Gyula.

Tarsoly Gyula szerint a tervezői munkálatok egy-két esztendőn belül juthatnak el addig, hogy meg lehessen becsülni azt: a vezetékek Szerbia, illetve Románia irányából merre épülnek majd ki. Az azonban már most sejthető, hogy a nyomvonal a Déli Áramlat esetében a Balaton déli partját, míg a Nabucco megépülése kapcsán a Balaton-felvidéket érintené.

Rengeteg tapasztalat

Több száz kilométer 1000 és 1200 milliméter átmérőjű gázvezetéket épített már külföldön a KVV Zrt., így bíznak benne, hogy Magyarországon ők értenek ehhez a legjobban.



Amennyiben a vállalatnak sikerül megrendeléshez jutnia a tranzitvezetékek lefektetésénél, az olyan hatalmas lendületet adhatna az egyik legjelentősebb Somogy megyei ipari vállalkozásnak, hogy tavalyi árbevételüket két-három éven belül akár meg is négyszerezhetik. A vezérigazgató ebben bízik.

A cég jelenleg háromszázötven főt foglalkoztat, de idén ötven dolgozóval bővítik a létszámot. Erre többek között azért is szükség van, mert Németországban jelenleg is építenek nagy átmérőjű gázvezetéket, és itthon is egyre több munkával számolnak. A Pilisben rövid időn belül végeznek egy ötven kilométeres vezetékszakasz kivitelezésével. Még ebben a hónapban szeretnék az Alföldre költöztetni a gépparkjukat, ahol a szőregi földgáztározó töltő vezetékét építik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!