Gazdaság

2008.10.14. 08:04

Autóipar, építőipar: rettegnek a válságtól a beszállítók

Leépítés és termeléscsökkentés: a somogyi vállalkozók szerint a világon végigsöprő pénzügyi válság térségünkben is súlyos nehézségeket okozhat. Különösen az exportra dolgozó ipari és az építőipari cégek vezetői tartanak a következő hetektől. Mindenesetre a munkaügyi központban kész forgatókönyvek vannak az esetleges válság kezelésére.

Harsányi Miklós

– Több százezer eurót buktunk az elmúlt hetekben – ismerte el hétfőn Tallián Attila, a segesdi Ferrokov Kft. ügyvezető igazgatója. – Visszaestek a megrendelések. Nagyjából feleannyi építőipari zsaluzatra kaptunk megbízást az ősszel, mint amennyit korábban terveztünk. A várt pénzügyi eredményeink az előzetes elképzelésnél jóval gyengébbek. Tavaly 4,2 milliárd forint forgalmunk volt, idén talán 3,5 milliárd lesz.

Az autógyártók mellett a beszállító cégeket is súlyosan érinti a válság – kongatták meg a vészharangot a szakértők. Megkerestük a kaposvári Nabit, ám Baranyai Ferenc cégvezető nem nyilatkozott. Annyit elárult: a Magyarországon működő autóbuszgyártó cég irányítása az Egyesült Államokban van. Idehaza az előre kitűzött termelést hajtják végre, nem nyúlnak a tervekhez. A cégvezető hozzátette: jelenleg hetente három buszt készítenek, a következő ütemben a tervek szerint négyet. – Kaposvárt nem érinti a pénzügyi válság, mivel a Los Angeles által rendelt buszokra megkötötték a szerződést. A pénzügyi források rendelkezésre állnak.

– Ha az ember józanul gondolkodik, könnyen elképzelhető, hogy az autóipari megrendelések bármikor lecsökkenhetnek – fejtette ki Gerber András, a Kaposvári Videoton igazgatója. Azt mondta: a Videoton pénzügyileg stabil, nem függ a bankoktól. Folyamatosan dolgoznak: a héten közel 300-400 millió forint értékű terméket állítanak elő. Vagyis annyit, mint például két-három hónapja.
– Cégünk minimális részben autóipari beszállító, az ebből származó bevétel két-három százaléka a teljes forgalomnak – tette hozzá Gerber András. – Nem lehet előre jelezni, hogy meddig húzódik el a válság.
Somogyban most nem tervezünk leépítést, ám ezt hosszú távra nem lehet előre kinyilatkoztatni.   

A somogyi bankfiókok forgalmán hétfőn nem érződött a hitelválság

Nem okozott fennakadást a banki ügymenetben a hitelválság, a szokásos forgalmat bonyolították a kaposvári bankok. Elmaradt a roham, senki sem akarta megszüntetni számláját, hogy pénzét biztonságban tudva a vánkosba varrja.

A bankbetétekkel kapcsolatos nemzetközi és hazai kormánygaranciák megtették a hatásukat – mondta egy neve elhallgatását kérő bankszakember informátorunk. – Az átlagemberek semmit sem fognak megérezni a jelenlegi válságból, legalábbis a számlájukkal kapcsolatban. Az elképzelhető, hogy a hitelekhez nehezebb lesz hozzájutni a jövőben.

Szavait alátámasztandó a somogyi megyeszékhely pénzintézeteiben nem kígyóztak hosszú sorok, s a bankautomatáknál sem alakult ki káosz.

Kicsit tartottam tőle, hogy nehezebb lesz elintéznem az átutalásaimat – mondta Bodnár Ferencné az egyik Fő utcai bankfiók előtt.

– Azt hittem, órákig kell sorban állnom, míg végre valamelyik ablakhoz jutok, de talán még egy átlagos hétfői naphoz képest is kevesen voltak. A hozzám hasonló kispénzűeket amúgy sem érinti a válság, nincs nekünk annyi pénzünk a számlánkon, hogy nem tudnánk az utolsó fillé- rig kifizetni, ha valami gond adódna. Akkor pedig minek pánikoljak... Több építőipari szervezetnél papíron már elkészült a vészforgatókönyv.
– Nincs mese; 15-20 százalékos leépítéssel számolunk – közölte Daxner Gábor, a 14 somogyi vállalkozást tömörítő, évi csaknem 1,5 milliárd forint forgalmú Dél-Duép Zrt. vezetője. Úgy fogalmazott: a pénzügyi válság kísérő jelensége a munkanélküliség. Már az is komoly feszültséget keltett az utóbbi hónapokban, hogy nem készült el több beruházás, vagy csúszott a kezdés időpontja. A mostani nemzetközi csődhullám és sorozatos gazdasági botrány pedig tovább súlyosbítja a meglévő feszültséget a hazai gazdaságban. Legkésőbb vélhetően az év végéig eldől, hogy a zrt. közel 400 alkalmazottja közül mennyien kerülnek az utcára.

– Utoljára szeptember 22-én kaptunk tízfős leépítésről szóló bejelentést – válaszolta kérdésünkre Scheffer Andrea, a régiós munkaügyi szervezet kaposvári kirendeltségének szolgáltatási osztályvezetője. Utalt rá; azóta    se hivatalosan, se informálisan nem kaptak jelzést. Somogyban kész munkaerő-piaci programmal rendelkeznek; a nagyarányú, tömeges elbocsájtások nyomán fellépő válsághelyzetet is kezelni tudnák.
– Repesnék az örömtől, ha ez nem következne be – jegyezte meg egy zömében exportra termelő somogyi ipari cég vezetője. Üzleti érdekre hivatkozva név nélkül nyilatkozott az ügyvezető, aki szerint eddig a bolondját járatták a vállalkozókkal. Most viszont az őrületbe kergetik őket. 
– Elterjedt a pénzpiaci pletyka, hogy egy-két pénzintézet rövidesen állítólag egyoldalúan módosítgatja majd a hitelszerződéseket. Szeretném, ha erre még álmukba se gondolnának a bankárok. A legnagyobb veszélynek persze a forint irgalmatlanul nagy árfolyammozgását tartjuk. Mindenkinek érdeke, hogy normális szinten legyen. Pillanatnyilag kiegyeznék a 262-265 forintos euróval.

Tarsoly Gyula, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK) alelnöke is osztja a nézetet, miszerint nehéz időszak előtt állnak az építőipari, különösen a lakásépítésre, értékesítésre szakosodott vállalkozások. Nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy érzékeny veszteséget szenvednek el   a cégek.
 – Talán azért nem lesz brutális a visszaesés – ütött meg optimista hangot Boldizsár Balázs, a kaposvári Boldizsár Bt. munkatársa. A szakember szerint az előre borítékolható, hogy a hitelfelvételt valószínűleg szigorítják, és erősen megrostálják a lakásvásárlók kérelmeit.
– Vége a költekezésnek – erről Baltavári Zoltán, a Somogy Informatika Kft. ügyvezető igazgatója beszélt. Az általános visszaesést okolja, hogy a közeljövőben bizonyára kevesebb laptop, számítógép, notebook és monitor fogy a piacon. Úgy vélte: nem szabad visszafogni a vállalkozások támogatását, mivel az tömeges bukáshoz vezethet. Ez pedig óriási mértékben növelné meg a munkanélküliek népes csapatát.

A bankbetétekkel kapcsolatos nemzetközi és hazai kormánygaranciák megtették a hatásukat – mondta egy neve elhallgatását kérő bankszakember informátorunk. – Az átlagemberek semmit sem fognak megérezni a jelenlegi válságból, legalábbis a számlájukkal kapcsolatban. Az elképzelhető, hogy a hitelekhez nehezebb lesz hozzájutni a jövőben.

Szavait alátámasztandó a somogyi megyeszékhely pénzintézeteiben nem kígyóztak hosszú sorok, s a bankautomatáknál sem alakult ki káosz.

Kicsit tartottam tőle, hogy nehezebb lesz elintéznem az átutalásaimat – mondta Bodnár Ferencné az egyik Fő utcai bankfiók előtt.

– Azt hittem, órákig kell sorban állnom, míg végre valamelyik ablakhoz jutok, de talán még egy átlagos hétfői naphoz képest is kevesen voltak. A hozzám hasonló kispénzűeket amúgy sem érinti a válság, nincs nekünk annyi pénzünk a számlánkon, hogy nem tudnánk az utolsó fillé- rig kifizetni, ha valami gond adódna. Akkor pedig minek pánikoljak... Somogyban is elmaradt a roham a bankoknál -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!