Gazdaság

2010.08.27. 08:34

Hónapokig várnak a pénzükre a falugazdászok

Esetenként hónapokat késik a benzinpénz kifizetése – dohognak a somogyi falugazdászok. Többen azt fájlalják: lehet, hogy megcsappan az üzemanyagkeret és az eddiginél is később kapják meg a pénzt.

Harsányi Miklós

– Elég fura, hogy olykor 3-4 hónappal később utalják az üzemanyagpénzt – mérgelődött egy falugazdász. A szakember, aki névtelenséget kért, arról beszélt: augusztusban az áprilisi, májusi összeget utalták ki. Nem ritka, hogy egy-egy falugazdász havonta 40-50 ezer forintért tankol, ám a pénzt csak jóval később veheti fel.

– Nincs ez rendjén – így a somogyi szakember, aki meglehetősen jól ismeri a belső viszonyokat. – Hiába dolgozunk állami cégnél, mégsem kapjuk meg normális időn belül a pénzt. Elfogadható ez?

Márpedig egyetlen falugazdászt sem veti fel a pénz – ezt már egy másik szakember fejtegette. Sokan nagyjából havi 100-120 ezer forintot visznek haza, tehát az üzemanyag-vásárlásra költött összeg gyors kiutalása igen csak fontos lenne. Sajtóhírek szerint egyes kistelepüléseken már hetek óta elmarad a falugazdászok fogadóórája, mivel nincs pénz üzemanyagra.

Kíváncsiak voltunk a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH) megyei igazgatóságának álláspontjára, ám a kaposvári központban senki nem kívánt nyilatkozni. Értesülésünket hivatalosan senki nem erősítette meg, de nem is cáfolta. A MgSZH központban ugyanakkor a Sonline.hu érdeklődésére elismerték: átmeneti zárolást rendeltek el.

– A 2010. évi költségvetéssel összefüggő egyes feladatokról szóló, kormányhatározat által előírt korlátozás, illetve az MgSZH költségvetésének forrásai között jelentős összegben megtervezett bevételek elmaradása következtében a szervezeti egységek – beleértve a megyei hivatalokat is – emelt szintű költségvetésében átmeneti zárolást hajtottak végre – derült ki az MgSZH sajtóirodájának tájékoztatójából.

Megtudtuk: a zárolás a dologi kiadásoknál jelentkezett úgy, mint hajtóanyag, belföldi kiküldetés, egyéb dologi kiadás. A zárolást az MgSZH költségvetési igazgatósága keretcsökkentésként rögzítette. Ennek persze következményei voltak.

– A zárolás következtében a megyei hivatalok a költségek racionalizálására kényszerültek – részletezték. – Egy megye – Csongrád – esetében van tudomásunk arról, hogy 59 település közül 36-ban szüneteltették átmenetileg a falugazdász ügyfélszolgálatot. A megyei központban és a körzeti irodákban azonban abban a megyében is folyamatosan ellátták az ügyfeleket.

Az MgSZH közölte: Somogyban erre nem került sor. Az ügyfélszolgálati munka folyamatos volt. Kivételt jelent a nyári szabadságolások időszaka, amikor néhány esetben előfordult, hogy nem tudták a helyettesítést megoldani. Kitértek arra is: a választás után a minisztérium új stratégiájának megvalósítására új szervezeti struktúrát alakítottak ki. Ennek megfelelően a szakigazgatási hivatal feladatainak ellátása is megköveteli a szervezet korszerűsítését.



– A szervezeti és működési szabályzat átdolgozása folyamatban van, amely az összes szervezeti egységet érinti, így a falugazdász hálózatra is kiterjed – közölték szerkesztőségünkkel. Az MgSZH-nál ugyanakkor leszögezték: az átszervezés a falugazdász hálózat jövőjét nem veszélyezteti. Fő célként a döntési szintek csökkentését és az egyablakos ügyfélbarát ügyintézés megvalósítását jelölték ki.

Szabó: nyugalmat!

Maradjanak csendben a falugazdászok, s legyenek nyugodtak – tanácsolta Szabó Tamás, a Magosz megyei elnöke. Szabó Tamás kifejtette, az elmúlt időszakban a falugazdászok kilométer pénzének kifizetésével sűrűn baj volt, tehát nem az új kormány intézkedéseiből adódnak a gondok. Tudomása szerint korábban is gyakorta előfordultak ehhez hasonló nehézségek. A falugazdász-hálózat átszervezését firtató felvetésre Szabó Tamás sokat mondóan sejtetni engedte a változást, ám információit ezúttal nem kívánta a nyilvánosságra hozni.

Lesz átszervezés, de nem az én dolgom ezt kommunikálni – jegyezte meg. A Magosz elnöke mindenesetre utalt rá: rendet szeretnének tenni a falugazdász hálózat működtetésében. Szükség van a szakemberek munkájára, ám elképzelhető, hogy hamarosan sor kerül az átalakításra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!