Gazdaság

2010.12.17. 07:40

Kritikus a helyzet, kong a mezőgazdaság vészharangja

Kritikus helyzet alakulhat ki a földeken – kongatták meg a vészharangot a szakértők. Sok helyütt borult a papírforma, előbb a csapadék, később a hideg programozta át alaposan a munkálatokat.

Harsányi Miklós

A gazdálkodók terveikhez képest 4-15 százalékkal maradtak el a télbe nyúló őszi vetésekkel – állapította meg az agrárkamara. Holott egyes tervek – egyebek mellett a búzáé – eleve szerények voltak. A köztestület – az országos folyamatok kapcsán – arra hívta fel a figyelmet, hogy ennél is nagyobb baj tapasztalható a szántásnál. Országosan mindössze 1,36 millió hektáron sikerült elvégezni a munkát, ez becslések szerint csaknem 40 százalékos elmaradást jelent.

Mészáros József, a területi agrárkamara somogyi titkára arról beszélt: megyénkben is szinte mindenhol problémát jelentett a kedvezőtlen időjárás.
Repce, árpa, tritikálé, búza – eltérő mértékben, de jókora lemaradás tapasztalható szinte valamennyi növény esetében.

– A tervezett 52 ezer hektárnyi búza helyett 46-47 ezer hektárt sikerült elvetni – folytatta. – Ennek egy része kifejezetten késői vetés volt, azaz kérdéses, hogy milyen lesz a gabona minősége.... Nem tudjuk, hogyan fejlődik a növény, mennyire áll ellen a tél viszontagságainak.



Az országos adatok szerint több tízezer hektáron áll még a kukorica. Mészáros József úgy látja: Somogyban arányait tekintve nem ilyen rossz a helyzet, bár a 112 ezer hektárnyi tengeriből 2-3 ezer hektárt még mindig nem sikerült betakarítani. Emlékezetes: tavaly ilyenkor szinte mindenhol befejezték a munkát.
– Igaz, akkor nem volt ennyi csapadék és összességében az időjárás kegyesebb volt a termelőkhöz, mint az idén – fogalmazott. – A múlt évben megyénkben 650 milliméternyi csapadékot regisztráltunk, idén december közepén már 1200 millimétert jegyeztek fel a gazdaságokban. Ez önmagában olyan tény, ami eleve sok mindent befolyásol... Ráadásul számos helyen foltokban víz alatt van a szántó, s nem tudni, hogy ez mekkora kárt okoz.

Mészáros József nem aggódik. Mint mondta, a somogyi gazdálkodók előbb-utóbb letörik a kukoricát, bár napról napra csökken a terméseredmény. Ács József, a mezőgazdasági termelők érdekvédelmi szövetségének somogyi elnöke azt mondta: tagjaik 98 százaléka túl van a kukorica betakarításon. A közelgő feladatok kapcsán jelezte: hiába szünetel télen a szántóföldi munka, a nagy kiadást nem ússzák meg a gazdálkodók. Ünnepek után, az újév elején megkezdődik a gépek nagyjavítása. A 4-5 hetes felkészítés már a kisebb gazdaságokban is sok milliós tétel lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!