Gazdaság

2016.01.14. 07:41

Kukorica a tárolóban: áremelkedésre várnak a gazdák

Kevés az eladó kukorica jelenleg Magyarországon a magro.hu szerint, mert a hazai gazdák kivárnak az értékesítéssel. A somogyi agrárgazdálkodók úgy vélik, a piac év eleji visszafogottabb működéséből messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni, hiszen minden év elejére ez jellemző. Másrészt szerintük alighanem relatív hiányról beszélhetünk csupán.

Márkus Kata

Annyi azonban bizonyos, nem sikerült pontos számokat megtudnunk az agárkamarától arra vonatkozóan, mennyi kukorica termett 2015-ben Somogyban, csupán országos eredmény áll rendelkezésünkre: Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a napokban közölte: az ágazat teljesítményét 2015-ben nagymértékben befolyásolta a rendkívüli időjárás. A 2015-ös év az elmúlt 100 év harmadik legforróbb nyarát hozta, amely különösen az őszi betakarítású növényekre hatott kedvezőtlenül. Ennek következményeként a 2014-es, 9,3 millió tonnás rekordterméssel szemben kukoricából mintegy 6,5 millió tonna termett az országban. A hektáronkénti 5,7 tonnás termésátlag 27 százalékkal alacsonyabb a 2014. évinél.



– Kétségtelen, hogy kevesebb kukorica termett 2015-ben, mint egy évvel korábban, de a 2014-es év extrém magas termést hozott – mondta el érdeklődésünkre Torma Sándor, a Móricz mezőgazdasági szakképző iskola igazgatója. – Hogy mégis relatív hiányról beszélhetünk, annak elsősorban az az oka, hogy először valamennyi gazda a lekötött szerződésében foglaltakat igyekezett teljesíteni. Most pedig valóban kivárnak a termelők, legalább 15 százalékos áremelkedés kellene ahhoz, hogy beinduljon a piac. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy igazából azonban akkor élénkül majd, amikor a termelőknek szükségük lesz az eladásból származó forrásra.

Tavaszi József, az ordacsehi Balaton-Agrár Zrt. elnöke is úgy látja, az agrárgazdálkodó cégek többsége a tavaszi kezdéshez szükséges forrásokat az őszi eladásaiból előteremtette, ilyenkor a tavalyi év zárásával vannak elfoglalva. – A kereskedők a lekötéseiket teljesítették, majd február közepe felé kezd élénkülni a piac – mondta. – A gazdák jó része akkor adja el terményét, amikor a további munkákhoz szüksége lesz forrásra.

A december végi 42 ezer 700 forint körüli tonnánkénti kukorica átlagár ez év első hetére 44 ezerre emelkedett, s a gazdálkodók bíznak abban, hogy az év eleji áremelkedés tovább tart. Bár a magro.hu azt is megírta, hogy a gabonafélék, különösen a kukorica spekulatív termékké váltak. – A korábbi magas árak láttán növekedett a kukorica vetésterülete a világban és egyre-másra épültek a bioetanol gyárak – írták. – A vetésterület növekedése folytán évről-évre növekedtek a betakarított mennyiségek is, a kereslet viszont ezzel nem tartott lépést. Mivel a kőolajárak öt éves mélyponton vannak, az utóbbi időben jelentősen lecsökkent a kereslet a bioetanol iránt és így a bioetanol gyárak kukoricaigénye is. Ezért aztán a kukorica raktárkészletek egyre csak halmozódnak. Az idei gazdasági évre az elmúlt 50 év legmagasabb zárókészletét prognosztizálják. Túltermelési miniválságot élünk tehát jelenleg át annak minden klasszikus következményével – írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!