Gazdaság

2016.03.25. 16:46

Somogyi gazdaságok is felkészültek a szántóföldi vizsgálatra

Védekezés az aszály és a szélsőséges időjárás ellen a mezőgazdaságban: a gazdák is kiveszik részüket az új eljárások kidolgozásában. Huszonkilenc kukorica hibrid vesz részt az idén a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács valamint a Gabonatermesztők országos Szövetségének posztregisztrációs fajtakísérletében.

Harsányi Miklós

Ez idén is a Nébih növénytermesztési és kertészeti igazgatóság szántóföldi növények fajtakísérleti osztályának munkatársai végzik, a szakmai felügyeletet a Fajtakísérleti Innovációs Tanács biztosítja. A szövetség tájékoztatójából kiderült: a helyszínek között Kaposvár is megtalálható, s tizenkettedikként egy szolnoki kísérlet csatlakozik. Ezek között vannak hagyományosan jó kukoricatermesztő térségek, s olyanok is, amelyek alacsonyabb hozamokra képesek.

Szerényi Zoltán, a somogyjádi mezőgazdasági zrt. elnöke elmondta: szükség van a tudományos munkálatok támogatására. Társaságuknál évtizedek óta folytatnak kísérleteket, volt olyan év, amikor 40-50 hibridet termesztettek a nagyjából tíz hektáros területen. Összességében 1100 hektáron gazdálkodnak.
– A kukorica hő- és szárazságtűrő képességén kívül a terméshozam alakulását is elemzik a szakemberek – közölte. – Az időjárás egyre szeszélyesebb, szélsőségesen forró nyarak jellemezték az utóbbi éveket, az éghajlatváltozás miatt olyan fajtákra van szükség, amelyek ellenállnak a természet megpróbáltatásainak.

Szerényi Zoltán szerint érdemes közreműködni a kísérletekben, az eredmények előbb-utóbb a napi munkában is hasznot hajthatnak. Hektáronként egy mázsa többlettermés a nagyobb területen gazdálkodó agrárcégeknél számottevő megtakarítást tesz lehetővé, ebből például részben a rovar elleni védekezés költségeit lehet fedezni. A zrt. – a 165 hektáron napraforgón kívül – 450 hektáron kukoricát is termeszt. A vetést április közepén kezdik, ha a talajhőmérséklet eléri a 8-10 Celsius fokot. Csaknem 350 zsák kukoricára lesz szükségük, eddig 60-at kaptak, a kísérleteknél használtakat a napok múlva veszik át.

Terméselemzők

– Az EU-ban több mint 300 hibrid kukoricát termesztenek, Magyarországon ez a szám meghaladja a százat – közölte Torma Sándor, a kaposvári mezőgazdasági szakközépiskola igazgatója. Hozzátette: a kísérletnél a kelésen kívül a különböző érési fázisokat, a betakarításkor a termésmennyiséget, a szemnedvességet és a növénykórtani állapotokat is vizsgálják a szakemberek.
Tavaszi József, az ordacsehi Balaton Agrár Zrt. elnöke elmondta: korábban náluk is volt fajtakísérlet, és számos környékbeli gazdaságban az idén is vállalkoznak erre. Mely meglehetősen sok munkát ad: a vetéstől kezdve a technológiai előírások betartásán keresztül a betakarításig szerteágazó feladatot ró a termelőkre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!