Szennyezett tojás

2017.08.14. 10:24

A Nébih szerint nem emelkedik a tojás ára

A szennyezett tojások mennyisége nem éri el azt a szintet, hogy az árban változást okozzon, azonban a piaci folyamatokat befolyásolhatja – mondta Nagy Attila, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Élelmiszer és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának igazgatóhelyettese az M1-en.

A szennyezett tojások mennyisége önmagában ugyan nagy, azonban az európai termeléshez képest nem sok. Arról is beszélt, hogy a magyar tojásszektor a botrányból profitálhat. Hangsúlyozta, hogy a hamisított tételek nem kerülhettek Magyarországra, és nem szennyezhették a magyar tojást.

A botrány kezdete óta a Nébih azt javasolja, hogy a vásárlók magyar tojást fogyasszanak, a mostani ismeretek szerint azok biztonságosak.

Nagy Attila megjegyezte, hogy folyamatosan ellenőrzik az országba érkező tojásszállítmányokat, a nyugati országokban érintett tojásokat pedig megsemmisítik.

A múlt hét péntekig 15 uniós és két EU-n kívüli ország jelezte, hogy rovarirtószerrel szennyezett tojásokat találtak. A Fipronil rovarirtószert az állatgyógyászatban használják emberi fogyasztásra nem használt állatoknál (kutyák, macskák) vérszívó paraziták irtására. A szert egyelőre nem tudni milyen okból keverték be a hollandiai tojástelepeken használt fertőtlenítőbe.

Ezek is érdekelhetik