Bulvár-celeb

2023.02.19. 14:01

Hátborzongató videót tett közzé a Magyar Közút: erre figyeljen, ha nem akar meghalni

Nem biztos, hogy látszódunk is, ha látunk.

Illusztráció: Shutterstock

Életmentő lehet a gyalogosok számára a láthatósági mellény, ruházat vagy fényvisszaverő eszközök használata, különösen lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között – derül ki az Origo cikkéből. 

A Magyar Közút legújabb videójában azt teszteli, milyen távolságból veszi észre az autós a gyalogost este, kivilágítatlan útszakaszon. Jól látszik, hogy nem sokat számít, csupán néhány métert, ha világosabb ruházatot viselünk, szemben a fényvisszaverő ruházattal, amely akár több száz méterről is láthatóvá teszi viselőjét – még koromsötétben is.

Az elmúlt időszak számos gyalogosgázolás megelőzhető lett volna: csak a külterületi gyorsforgalmi, fő- és mellékúti szakaszokon 2020-ban 43, 2021-ben 28, míg 2022-ben 38 halálos áldozata volt ezeknek a baleseteknek.

Talán nem történtek volna meg, ha a gyalogosok távolról is jól észlelhető fényvisszaverő kiegészítőt, ruházatot viselnek.

Ez leginkább a külterületi, közvilágítás nélküli szakaszokon döntő fontosságú, de belterületi utaknál is igen hasznos.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában