feloldott korlátozás

2020.04.30. 17:05

Nyitva maradhatnak a virágboltok a hosszú hétvégén

Az agrárkamara arra biztat mindenkit, hogy a közelgő anyák napján hazai, és így biztosan friss virággal lepje meg édesanyját, szeretteit.

Debrecen, 2014. február 14. Borúzs Mária virágkötő egy Valentin-napi csokrot készít debreceni üzletében 2014. február 14-én. Február 14. Szent Bálint, avagy Valentin napja, a szerelmesek ünnepe, amikor az emberek világszerte virággal, apró ajándékokkal lepik meg kedvesüket, szeretteiket. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Az Agrárminisztérium kezdeményezésére, az anyák napja miatt a hosszú hétvégére feloldják a virágboltok nyitva tartására vonatkozó korlátozásokat – közölte Nagy István tárcavezető. Az üzletek így pénteken, szombaton és vasárnap is korlátozás nélkül fogadhatnak majd vásárlókat.

Az agrárminiszter közleményében arra emlékeztetett, hogy virágvásárlással számos munkahely megmenthető, a környezet pedig otthonosabbá varázsolható a koronavírus-járvány idején.

Nagy István arra hívta fel a figyelmet, hogy a multinacionális üzletláncokra nem vonatkoznak a korábban bevezetett korlátozások, ezért egyenlőtlen versenyfeltételek alakultak ki a virágpiacon. Emiatt a virágboltoknak már eddig is jelentős bevételről kellett lemondaniuk, a járvány miatt ráadásul a ballagás is elmarad, holott ez az alkalom minden évben nagyon komoly forgalmat jelentett az ágazatnak – tette hozzá.

Hangsúlyozta: a teljes nyitva tartás ideiglenes visszaállítása a virágárusoknak és a vásárlóknak is nagy segítséget jelent, hiszen az első májusi vasárnapon több idő marad, hogy mindenki megvegye a szeretteinek szánt csokrokat.

A járvány a lehető legrosszabbkor, a legfontosabb értékesítési időszakában hozta nehéz helyzetbe az ágazat szereplőit. Ezért a kormány döntésének megfelelően a dísznövényekkel foglalkozó munkáltatók június végéig mentesülnek a munkavállalóik munkabérei utáni közterhek megfizetése alól. Továbbá a munkavállalóknak a járulékok közül csak a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell megfizetniük, de annak mértéke nem haladhatja meg a 7710 forintot – emelte ki az agrárminiszter.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) üdvözli a kormányzat döntését, és csütörtöki közleményében jelezte, hogy a virágtermesztők és -kereskedők számára az anyák napja az egyik legforgalmasabb időpont. Az agrárkamara arra biztat mindenkit, hogy a közelgő anyák napján hazai, és így biztosan friss virággal lepje meg édesanyját, szeretteit.

Hozzátették a köztestület emellett a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével közösen nyílt levelet tett közzé a piacokat üzemeltető önkormányzatok számára. Ebben a két szervezet azt kérte, hogy az önkormányzatok ne mondják vissza a települési virágosítással, zöldítéssel kapcsolatos megrendeléseiket, és ne zárják be a piacaikat, amelyek a tavaszi virágárusítás legfontosabb helyszínei.

A kamara tájékoztatása szerint a dísznövényágazat több mint 100 ezer embernek ad megélhetést, éves bevétele korábban meghaladta a 460 milliárd forintot, ennek 70-80 százaléka általában március 15. és május 30. között realizálódott. Idén ez a koronavírus-járvány által leginkább érintett időszak – emlékeztettek.

Borítókép: Borúzs Mária virágkötő egy Valentin-napi csokrot készít debreceni üzletében 2014. február 14-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!