társadalmi kontextus

2017.11.25. 10:45

Indul a szabadkai Desiré színházi fesztivál

Szombat este Urbán András rendező Anatómiai lecke című előadásával elkezdődik az idei Desiré Central Station kortárs nemzetközi színházi fesztivál Szabadkán, amely november 25. és december 3. között 16 előadással várja a közönséget.

Budapest, 2012. szeptember 27. Urbán András rendezõ a Pass-port Európa címû darab 2012. szeptember 27-i õsbemutatója elõtti fõpróbán a szegedi Régi Zsinagógában. A színdarab a szabadkai Kosztolányi Dezsõ Színház és a szegedi MASZK Egyesület szerb-magyar együttélést, és a térségben lakók Európához fûzõdõ viszonyát mûvészi eszközökkel bemutató Pass-port projekt harmadik eleme. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A régió egyik legizgalmasabb színházi fesztiváljának mindegyik előadása valamilyen társadalmi vagy színházi problémával foglalkozik, igyekszik feltérképezni és elemezni azt a társadalmi kontextust, amely körülvesz bennünket – hangsúlyozta korábban a főszervező, Urbán András.

A szabadkai színházi rendezvényre Szerbiából, Magyarországról, Szlovéniából, Koszovóból, Romániából, Franciaországból, Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából és Németországból érkeznek színészek, rendezők és társulatok.

A repertoáron három magyar előadás szerepel. Paizs Miklós bábokkal adja elő Mozart Don Giovanni című operáját D.J. címmel. Schilling Árpád EXIT című előadása az elvándorlásról, valamint a főként kelet-európai kivándorló bevándorlók vágyairól, nehézségeiről, kényszerhelyzeteiről szól. Nagy József koreográfus párizsi társulatának Penzum című produkciója József Attila és Kozmutza Flóra szerelmét, a „tragikus szerelem kimerítő harcát” mutatja meg.

Az esti produkciók mellett közönségtalálkozókon, kötetlen beszélgetéseken és kritikai szemináriumon is részt vehetnek a nézők. A rendezvény megnyitója előtt, szombaton 18 órától az Újvidéki Művészeti Akadémia végzős hallgatóinak alkotásaiból nyílik kiállítás a Kortárs Galériában.

A Desiré Central Station fesztivál nevét a szervező színház névadója, Kosztolányi Dezső becenevéről kapta, először 2009-ben rendezték meg.

Borítókép: Urbán András rendező a Pass-port Európa című darab ősbemutatója előtti főpróbán a szegedi Régi Zsinagógában.

MTI Fotó / Kelemen Zoltán Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!