örök harmónia

2018.07.28. 21:26

Fazakas Tibor erdélyi képzőművész op-art képei kiállításon

A művész szeret játszani a szimmetriával és aszimmetriával, a pozitív és negatív formákkal, a teli és üres terekkel, a meleg és rideg felületekkel, a fénnyel és árnyékkal.

Fazakas Tibor erdélyi képzőművész op-art alkotásait mutatja be az a kiállítás, amely szerdán nyílik Budapesten, a Forrás Galériában a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Fazakas Tibor ötven éve Vajdahunyadon él és dolgozik. Művészete az ipari táj op-art szerű ábrázolásában teljesedett ki – olvasható a Nemzetstratégiai Kutatóintézet tájékoztatójában.

A festőművész Victor Vasarely, azaz Vásárhelyi Győző nevével fémjelzett irányzat egyik jelentős képviselője. Művészete a látás illúzióján alapszik, műveit mérnöki pontossággal és technikai bravúrral készíti.

Akrill- vagy olajképein a két dimenzióban a harmadik dimenziót érzékelteti a formák fokozatos forgatásával. Az éles fekete-fehér kontrasztok, a komplementer színek vibrálása a vonalak és struktúrák káprázatos világa a mozgás illúzióját kelti a nézőkben. Korábban vonalzóval és körzővel pontosan szerkesztett alkotásokat hozott létre, az utóbbi években jellemzőek az örvények, indulatok hullámzása, a kitörni vágyó formák ábrázolása. A művész szeret játszani a szimmetriával és aszimmetriával, a pozitív és negatív formákkal, a teli és üres terekkel, a meleg és rideg felületekkel, a fénnyel és árnyékkal.

A tájékoztató idézi a festőművészt, aki legújabb munkáiról elmondta, az örök harmónia megteremtésére törekszik, megadva azt a lehetőséget, hogy a nézők továbbvigyék gondolatait és új dimenzióban lássák a körülöttünk végbement változásokat. A kiállítás augusztus 29-ig tekinthető meg.

Fazakas Tibor Barcaújfaluban született 1946-ban. Egy tehetségkutatás során a marosvásárhelyi Művészeti Líceumba irányították, ahol Nagy Pál és Bordi Géza egyengették grafikusi pályáját.

1968-ban diplomázott a Kolozsvári Tanárképző Főiskolán. Ezt követően a vajdahunyadi 6. számú általános iskola tanáraként dolgozott. Pedagógusként kiemelkedő eredményeket ért el, diákjait számos hazai és nemzetközi rajzpályázaton díjazták.

1982-ben oklevelet szerzett a bukaresti Nicolae Grigorescu Képzőművészeti Egyetem muzeológus szakán. Alkotótáborok állandó résztvevője, alkotásait hazai és külföldi magán- és közgyűjtemények őrzik.

Csoportos tárlaton szerepelt 1992-ben az Ernst Múzeumban, 1998-ban a Műcsarnokban, 1993-ban egyéni kiállítása volt az Egyesült Államokban.

Borítókép: Fazakas Tibor barcasági származású, Vajdahunyadon élő festőművész (a képen jobbra) kiállítása nyílt meg az Erdélyi Művészeti Központban / 3szek.ro

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!