Változatos hangverseny

2021.11.28. 14:05

Zenész generációk találkoznak a Müpa november végi előadásán

Szathmáry Zsigmond orgonaművész és zeneszerző november 30-án mutatja be darabjait a budapesti Müpában.

Bach és Duruflé darabjai mellett új műveit mutatja be Szathmáry Zsigmond orgonaművész, zeneszerző november 30-án a budapesti Müpában. A keddi hangverseny a zenész generációk találkozásáról szól.

A 82 éves Szathmáry Zsigmond mellett fellép Pétery Dóra, Reincke Ivan-Bogdan és Kun Rajmund orgonista, Berki Ádám csellista, Anikó Katharina Szathmáry hegedűművész, Thurnay Viola alt, Ekkehard Abele és Gyombolai Bálint bariton, a Nemes László Norbert vezette Új Liszt Ferenc Kamarakórus tagjai és az UMZE Kamaraegyüttes hangszeres muzsikusai Vajda Gergely vezényletével.

A színes és változatos koncerten, amelyen 2 requiem is helyet kapott, a megemlékezés gondolata is megjelenik.

A Requiem Fukushima emlékére című, 2012-ben írt darabot az atomerőmű-katasztrófa felett érzett megrázkódtatás inspirálta. A mű most hangzik el először Magyarországon. A Bajor Rádió nürnbergi szekciójának felkérésére komponált Cadenza című művének zenei anyagát pedig a koncerten is közreműködő lányának, Anikó Katharina Szathmárynak írta. Ez a darab szintén először hallható hazánkban.

Szathmáry Zsigmond orgonaművész és zeneszerző 1960-ban megnyerte a budapesti Nemzetközi Orgonaverseny első díját, majd Bécsben, Kölnben és Darmstadtban folytatta posztgraduális tanulmányait.

Egyik meghatározó mestere az összes Bach-orgonaművet kétszer is hanglemezre játszó Helmut Walcha volt. Az 1970-es években Nyugat-Németországban telepedett le és a 20. század meghatározó zeneszerzőivel, Stockhausennel, Berióval, Pousseurrel, Kagellel és Ligetivel állt személyes kapcsolatban, mintegy 120 neki ajánlott orgonamű ősbemutatóját jegyzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában