Így lettünk bajnokok

2019.10.03. 17:20

Izgalmas kötet jelent meg magyar élsportolókról

Harminc magyar sportember portréját ismerhetjük meg a prózakötetből.

A könyvben a sportolók másutt soha nem olvasott történeteit gyűjtötték össze a szerzők, Ballai Attila, Bruckner Gábor, Gy. Szabó Csilla és Török László, akik a klasszisok gyermek- és fiatalkorát, illetve felnőtté válását dolgozták fel 372 oldalon.

A korábbi öttusázó, Sárfalvi Péter helyettes államtitkár a kiadvány csütörtöki bemutatóján elmondta: már volt lehetősége elolvasni a könyvet, amelyben még a régóta rivaldafényben lévő bajnokokról is érdekes sztorikat, tanulságos történeket tudott meg.

„A 12 éves vízilabdázó fiam is szinte végzett már a könyvvel, amelyről közben nagyon sokat tudtunk beszélgetni.

A fiatalok a jövő bajnokaiként rengeteg erőt, tapasztalatot, motivációt meríthetnek ezekből az életpályákból”

- mondta.

Hozzátette: a portrékban közös, hogy a tehetség nagyon fontos része a sportolók sikereinek, de nem minden, mert

rengeteg munka, szorgalom és alázat kell ahhoz, hogy egy versenyző olimpián, világbajnokságon vagy Európa-bajnokságon felálljon a dobogó tetejére.

A szerzők közül Bruckner Gábor hangsúlyozta: nemcsak az érdekelte őket, hogy a klasszis élsportolók milyenek voltak gyerekként, hanem arról is rengeteg információt kaptak, hogy

min mentek keresztül otthon, az iskolában vagy az edzéseken addig, amíg életük szerves részévé vált a sport, majd később élsportolók lettek.

„Szerettük volna azt is bemutatni, hogyan élték meg a sikereket, a kudarcokat azok, akik végül felnőttként a csúcsra értek, hogy ezzel is tanulságos történetekkel szolgáljunk gyerekeknek, szülőknek, nevelőedzőknek egyaránt” – mondta.

Török László kiemelte: szerzőtársaival ellentétben szerinte a sikerhez vezető út 51 százalékban a szerencse kérdése, míg a fennmaradó 49 százalékban a tehetség számít, valamint az utánpótláskorban vagy éppen felnőttként, edzésen, meccsen, versenyen „ezer fokon égve” elvégzett munka.

„Azt a pontot akartuk megcsípni ebben a könyvben, amikor ez a két faktor, az 51 és a 49 százalék találkozott” – nyilatkozta.

Gy. Szabó Csilla kiemelte: ha az olvasók megismerik az élsportolókat gyerekként, akkor jobban megértik, elfogadják, megszeretik őket felnőttként.

„Szerzőként próbáltam a sportolók emberi oldalát is visszaadni, nemcsak azt, milyen úton értek el addig, hogy bajnokok lettek” – jelentette ki.

Ballai Attila kifejtette: egy sikeres élsportolói pályafutáshoz tényleg kell a tehetség, de messze nem elégséges feltétel.

„Hosszú távon egy életpályához a karakter és a jellem sokkal meghatározóbb”

- mondta. Hozzátette: egy sikeres sportolót általában már csak úgy ismer meg a közvélemény, hogy milyen bajnoknak, aki a győzelme után az öt sablonkérdésre mindig elmondja ugyanazt az öt sablonválaszt.

A sportolók között olyan nevek szerepelnek – a teljesség igénye nélkül – mint Szilágyi Áron, Görbicz Anita, Cseh László, Liu Shaolin Sándor, Nagy László, Kammerer Zoltán, Gulácsi Péter és Baji Balázs.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!