Állatvilág

2023.08.18. 09:15

Új otthonra lelt Petesmalomban a balatoni vidrakölyök

Jó kezekben van már Olika, az árván maradt keszthelyi vidrakölyök: megmentése után most otthonában cumiztatja a Petesmalmi Vidrapark vezetője, Balogh Márta. A kisvidrának van egy társa is. Ő Orsi.

Sonline.hu

A Keszthelyi-öböl nádasában indult a napokban megkeresni egy árva vidrakölyköt Rozner György, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szakértője. Ezért a VMSZ Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Keszthelyen szolgálatot teljesítő munkatársa a víz felől indult kutatni csónakkal. Sikerült is megtalálni és a hajóba emelni a csapzott kis állatot.

 Oli, a keszthelyi mentett vidrakölyök egy másik vidra társaságában
Fotó: Balogh Márta - hivatalos

A nyakához bújik a vidrakölyök

Az ország számos pontjáról érkeznek árván marad vidrák a Somogy Természetvédelmi Szervezet felügyelete alatt álló Petesmalmi Vidraparkba, ahol a neves gondozó, Balogh Márta veszi át a "mama" szerepet.

– Szó szerint a huszonnegyedik órában sikerült megmenteni a kicsit. Már hangja is alig volt, és teljesen kiszáradt – mondta a likeBalaton.hu-nak Balogh Márta.

– Olivér (így neveztük el), egy 4-5 hetes fiúcska, most már jól van, apránként kapja a tápszert. Egyre közelebb kerülünk egymáshoz, sokszor a nyakamhoz bújik. És ott van Orsika, aki példát mutat, hogyan kell viselkedni – meséli nevetve Balogh Márta, aki hozzátette, épp egy hete érkezett hozzá egy hasonló korú pici vidralány, Orsi. Ő már nagyon jó kondiban van.

Így most két vidra népesítette be Márta szobáját, ahol a 2-3 óránkénti cumiztatás után az apró ragadozók saját kis dobozukban pihennek.

(Ilyenkor a legjobb minőségű macskatápszert kapják, amiből a Vidraparknak is fel kell tankolni egy időre. Támogatást elfogadnak.)

A babusgatásnak rövidesen vége

A vidrák fő tápláléka természetesen a hal, amit később, a cumis időszak után kapnak darált formában.

Ekkortól Márti az úgynevezett vidraoviban neveli őket, ahol elkerített, védett területen lassan hozzászoknak a vad élethez.

Végül visszaengedik őket a természetbe. Tavaly ugyanezzel a metódussal sikerült felnevelni és visszaadni a természetnek négy vidrakölyköt: Borit, Boriszt, Freyat és Frodót.

Nyitókép: Facebook/Petesmalmi Vidrapark - hivatalos

Forrás: LikeBalaton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában