Haladás

2017.07.10. 08:46

A térség ütőere lehet az új út

Húsz kilométerrel rövidülhetne a Kaposvár és Csokonyavisonta közti távolság, ha egy három kilométeres átkötő út szilárd burkolatot kapna, és minden évszakban közlekedésre alkalmassá tennének Homokszentgyörgy és Csokonyavisonta között. A környékbeli önkormányzatok összefogva nyújtottak be pályázatot erre. Úgy értékelik, ha sikerrel járnak, az egész térség fellendülhet.

Kovács Gábor, [email protected]

A somogyi Pálmajor 2010-ben pályázott első ízben szociális földprogramra, pénzt tavaly kaptak, vetni idén tavasszal tudtak. Az 1,8 milliós forrásból megvásárolták a vetőmagot és az eszközöket. A döntően romák lakta faluban 50 családot vontak be a projektbe, pályázati forrásból felszántatták a kertjüket, tárcsáztattak, vetőmagot és hozzá műtrágyát adtak. A szociális földprogram mellett két Start-munkapályázatot is indítottak. Benne egy az asztalosműhellyel felszerelt méhészetet, ahol öt közmunkás dolgozik. A 370 lelkes, 68 álláskeresőt számláló Pálmajorban a három programmal 25 ember, egyéb közmunkaprogramokkal további négy kapott munkát időlegesen.

A térség polgármesterei szerint a múlt évszázadra visszanyúló probléma, hogy Homokszentgyörgy és Csokonyavisonta egymástól csupán hét kilométerre van, de eddig tudták áthidalni a távolságot. A településeket összekötő útból egy két kilométeres szakasz Homokszentgyörgy és Mariettapuszta között aszfaltozott, de Homokszentgyörgy külterületén véget ér. Vagyis csak az aszfaltozott része, mert egy földes úton el lehet jutni Csokonyavisontára, ha jó az idő. Ezt tennék járhatóvá.

– Beadtuk és nagyon nagy reményeket fűzünk hozzá – mondta a pályázatról Harasztia Attila, Csokonyavisonta polgármestere. – A településünkről vezet egy négy kilométeres útszakasz Alexandrapuszta felé, ebből három kilométer nincs lekövezve. Rajta át lehet eljutni a homokszentgyörgy-mariettapusztai útra. A pályázatot a külterületi földutak rendbetétele címen nyújtottuk be szilárd murvás burkolatra. 100 millió forintból megvalósulhatna. Ez nagy dolog lenne térségi szinten. A helyi faüzem munkaerőhiánnyal küzd. Az új út kinyitná a Homokszentgyörgy-Lad-Patosfa térséget a számunkra. Közös hivatalunk Lad-Patosfával van, ezért az ügyintézőink 80 kilométert autóznak körbe, pedig az új úttal három kilométer elég lenne. Csokonyavisonta szempontjából 20 kilométerrel kerülne közelebb Kaposvár, és ugyanennyivel Pécs. Kinyitnánk a térséget, amelynek ütőere lehetne az új út. Nonszensz, hogy szinte látjuk a homokszentgyörgyi templomtornyot, de esős, sáros időben járhatatlan az út. Nyáron is mintha homokviharban mennénk. Az útra Csokonyavisonta, Rinyaújlak és Homokszentgyörgy önkormányzata pályázott szoros együttműködésben. Nagyon komoly energiákat fektettünk bele, csak a tervezésbe több millió forintot öltünk, és most várjuk az elbírálást.

A falu központját is fejlesztené a beruházás.

– Csokonyavisontának az a gondja, hogy hosszú falu, de nincs klasszikus magja. Ezért is akarunk egy piactérre is pályázni – ecsetelte tovább az elképzeléseket Harasztia Attila. – Ahol az új út kiérkezne, egy kis faluközpontot, kisebb piacteret alakítanánk ki. Oda telepítenénk a védőnőt, a közelben van az orvosi rendelő, a gyógyszertár, a gazdabolt. A piactér a helyi termelőknek is jó lenne, ugyan nincs sok belőlük, néhány sajtos meg méhész, de a vendégárusokat is el tudnánk helyezni, mert őket nem nagyon tudtuk hova tenni eddig.

A polgármester hozzátette: a beruházást az új útra a csokonyavisontaiak kezdeményezték, és homokszentgyörgyiek azonnal pozitívan álltak hozzá, pedig ők korábban egy lábodi összeköttetésben is gondolkodtak. A Sefaggal is egyeztettek az út ügyében, mert az út az erdőgazdálkodási vállalatnak is fontos lehet, növelné turisztikai lehetőségeket. Egy közös hidat építettek már a lajosmajori úton, mert a régi leszakadt és balesetveszélyessé vált, de a csokonyavisontai önkormányzat a helyi meg a környékbeli vállalkozások összefogásával két millió forint költséggel felújította.

 

Megépült mellékutak és megvalósulásra váró álmok

A mellékutak fejlesztése rendkívül fontos lehet a zsáktelepülésekkel teli Somogynak, hiszen a helységek nagyjából a harmadát lehetne bekapcsolni a megye vérkeringésébe. A rendszerváltás óta hét ilyen út épült. Legutóbb Lulla és Balatonendréd között, kinyitva ezzel Tabot és vidékét a Balaton felé. Korábban Balatonőszöd és Szólád, Hács és Lengyeltóti, Kőkút és Alsótapazd, Somodor és Somogyaszaló, Somogyszentpál és Csömend, valamint Kercseliget és a tolnai Jágónak között vált lehetővé az átjárás. További tartalékok rejlenek még a fejlesztési lehetőségekben. Nagyatád környékének a Rinyabesenyő–Homokszentgyörgy út hozhatná közelebb Szigetvárt és Pécset. A Fonyód-Csisztapuszta út a Buzsák és Balaton közötti távolságot csökkentené. Somogyszentpált Balatonfenyvessel lehetne összekapcsolni. Régóta dédelgetett álom az Alsóbogátot Somogygesztivel összekötő út, ez Mernye és Somogyjád között nyitna új kapcsolatot. A Bodrog-Somogyjád útvonal is megépítésre vár.

 

Településfejlődést segítő mellékúttervek Somogyban

Észak-Somogy: Tikos–Szegerdő, Szegerdő–Vörs, Csákány–Nemesvid, Somogyszentpál–Táska, Pamuk– 6701. sz. összekötő út, Fonyód–Buzsák, Hosszúvíz–Kelevíz, Hács–Kisberény, Teleki–Nagycsepely, Karád–Kötcse, Bálványos–Pusztaszemes, Sérsekszőlős–Zala, Tab–Torvaj, Bábonymegyer–Nyim, Balatonszabadi–Enying, Somogyegres–Zics, Somogyegres–Kánya, Bedegkér–Törökkoppány, Gadács–Somogydöröcske.

Közép-Somogy: Újvárfalva–6702. sz. összekötő út, Somogyvámos–Edde, Polány–Somogygeszti, Somogyjád–Bodrog, Várda–Magyaregres, Magyaregres–67. sz. főút, Gadány–Somogyzsitfa-Szőcsénypuszta, Ecseny–Mernye, Igal–Somogyacsa, Zimány–Kisgyalán, Zimány–Patalom, Inke–Kaszó, Varászló–Inke, Nemesdéd–Tapsony, Jákó–Kiskorpád, Kisasszond–6617. sz. összekötő út, Kaposvár–Zselickislak, Patca–Szilvásszentmárton, Gige–6616. sz. összekötő út, Csököly–Rinyakovácsi, Csököly–Mike, Csököly–Kisbajom, Kaposhomok–Kaposkeresztúr, Kaposkeresztúr–Gödre, Hajmás–Gödre.

Dél-Somogy: Őrtilos–Murakeresztúr, Porrogszentpál–Nemespátró–Liszó, Berzence (Lankócpuszta)–Gyékényes, Csurgónagymarton–6801. sz. összekötő út, Somogycsicsó–Szenta, Bolhás–Somogyszob, Háromfa–Tarany, Háromfa–Vízvár, Rinyaszentkirály–6807. sz. összekötő út, Bakháza–Rinyaújnép, Rinyaújlak–Rinyaújnép, Babócsa–Péterhida, Rinyabesenyő–Homokszentgyörgy, Csokonyavisonta–Homokszentgyörgy, Kálmáncsa–Kisdobsza, Kálmáncsa–Merenye, Kadarkút–Hedrehely, Visnye–Vásárosbéc, Gyékényes–határátkelő, Iharosberény–Sand.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában