Vállalkozói Szalon

2017.09.29. 17:30

Derűs kilátások: évtizedek óta nem látott felemelkedés következhet

Évtizedek óta nem látott kedvező időszak előtt áll a gazdaság, csak győzzük munkaerővel! – hangzott el a Somogyi Hírlap Vállalkozói Szalonjában, ahol Suppan Gergely vezető elemző tartott előadást a magyar gazdaság kilátásairól.

Kovács Gábor, [email protected]

Megkezdődött a Vállalkozói Szalon új őszi évada. A megjelenteket Lengyel János, a Somogyi Hírlap főszerkesztője köszöntötte, és hangsúlyozta: a mai gyorsan változó világban egy vállalkozás és egy lap egyaránt akkor lehet sikeres, ha élményt nyújt a fogyasztóknak. A vállalkozói szalon fő támogatója, az M7 Takarék elnök-ügyvezetője, Tófeji Edina bejelentette, hogy az M7 és a Zala Takarék egyesülni fog az év végéig. A fúzióval az M7 Takarék megduplázza az értékeit, jelentősen növeli mérlegfőösszegét, alkalmazottainak számát és területi lefedettségét. Ezáltal még korszerűbb szolgáltatásokkal várják az ügyfeleiket. Gerber András, a SKIK egyik alelnöke arról számolt be, hogy a kamaránál megalakult a humán erőforrás szakmai klub, amely az egyre fenyegetőbb munkaerőhiányt hivatott kezelni. Ezután Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzője ecsetelte a magyar gazdaságra váró hatásokat a közeljövőben.

– A legfrissebb előrejelzések szerint meredeken felfelé kúszik a mutató – mutatta a grafikonokon Suppán Gergely. – Jelenleg azzal számolunk, hogy évtizedek óta nem látott kedvező kilátások állnak a magyar gazdaság előtt. Több tényező együttes hatása áll emögött. Egyrészt a beruházások robbanás előtt állnak, hisz láthattuk, hogy az idei első félévben 20 százalékkal nőttek. Úgy véljük, ez a folyamat folytatódni fog, hiszen beindult egy óriási bumm az irodafejlesztések piacán, a lakásépítések piacán, ami még kiteljesedik majd a következő években. Emellett rengeteg állami beruházás indult el. A beruházások kulcselemek a növekedésben, ebben kirobbanó dinamikát várunk, ezt erősíti az új EU-s ciklus beindulása is. Több autógyár jelentős kapacitást bővít Magyarországon. A kiemelkedő bérnövekedési ütem lehetővé teszi, hogy a háztartások fogyasztása is érdemben növekedni tudjon: a másik pillére a gazdaság növekedésének a fogyasztás egyértelmű élénkülése lesz.

Kelet-Európában példátlan módon hazánkban a legmagasabb a lakosság kezén felhalmozódott vagyon, nettó 36 ezer milliárd forint. A nemzetközi helyzet is kedvező.

– Hónapról hónapra egyre kedvezőbb adatok jelennek meg Európa-szerte: több konjunktúra és üzleti bizalmi index 10, illetve 16 éves csúcsokat döntött, sőt a német index az elmúlt hónapokban történelmi csúcson járt – mondta Suppan Gergely. – A magyar konjunktúra index is történelmi csúcsot ostromolt, ezen belül kifejezetten az ipari és építőipari bizalom ugrott meg óriási mértékben. Mindezek azt mutatják, hogy a következő időszakban jelentős felívelés lesz. A gazdaság növekedésével kapcsolatban azonban azt meg kell jegyezni, hogy az ország nem minden térsége érzi egyöntetűen. Másfelől jelentős munkaerőhiány kezd kialakulni, és ez nemcsak Magyarországot érinti, hanem a térség összes országát. Lengyelországban már több mint egymillió ukrán vendégmunkás dolgozik, Romániában nepáli és vietnámi vendégmunkások jelentek meg. Ezt felerősíti, hogy Németországban is meghaladja a betöltetlen állások száma az 1,1 milliót. Jelentős bérfelhajtó tényező lesz ez Közép-Európában. Már látszik, hogy bérverseny kezd kialakulni a régiós országok között. Ez azt jelenti, hogy a régió előtt is kiemelkedő lehetőségek állnak előttünk a következő néhány évben.

 

Keret: Kiváló a borok, pompás ételek

A Vállalkozói Szalon vendégei a kötetlen eszmecsere közben a La Pergola étterem ételeit fogyasztották, és a balatonboglári Hujber-pincészet borait kóstolhatták. A családi gazdaság 22 hektár termőterületen gazdálkodik. Fő fajtájuk a chardonnay, a borokban igyekeznek megőrizni a könnyed gyümölcsösséget, a szőlőben lévő zamatot. Bemutatták még a közkedvelt irsai olivér borukat, illetve egy rozé gyöngyözőbort és egy cabernet-merlot párosítást. A 2016-os évjáratú nedűk mellett egy 2013-as merlot is az asztalra került.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában