Export

2017.09.14. 14:32

Külföldre vinnék a somogyi élelmiszeripari termékeket

Termelői összefogással somogyi élelmiszeripari termékeket is el lehet juttatni a külpiacokra – ebből a célból tartott fórumot a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. a kaposvári városháza dísztermében a helyi kis-és középvállalkozók számára. 

Kovács Gábor

Mézet csakis termelőtől!

Bár Magyarország és benne Somogy megye mezőgazdasági hagyományokkal és adottságokkal rendelkező térség, lényeges áttörést eddig mégsem sikerült elérni abban, hogy nagy mennyiségben exportáljunk agrárcikkeket, hangzott el a fórumon. 2016-ban 93 ezer milliárd forint volt hazánk exportbevétele, ám ebből mindössze hét százalékot tettek ki az agrártermékek.

– Az agrár- és élelmiszeriparban Somogyban vannak kiaknázatlan lehetőségek – mondta Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója, aki egyébként balatonboglári származású. – Az innováció jelenthet lehetőséget a cégeknél jelentkező szerkezeti, technológiai és versenyképességi problémák kiküszöbölésére, ebben élen jár a Kaposvári Egyetem. Amit a Magyar Nemzeti Kereskedőházzal elértünk, azokat az eredményeket most igyekszünk széles körben megismertetni a somogyi vállalkozókkal.

A Kereskedőháznál az Áldomás márka alatt gyűjtik össze a magas minőségű termékeket, ehhez pedig állami garanciát adnak, a Nébih-hel együttműködve. A magyar méz eljut Kambodzsába, a magyar marhahús az EU-ból elsőként Kínába, és magyar édesség Kanadába – azonban az eddigi ad hoc megrendeléseket most egy szigorú minőségellenőrzési rendszerben összefogva, az Áldomás márkanév alatt dobják piacra külföldön. 50 termelő 100 terméke kapott már minősítést. Homoktövis üdítő, szilvalekvár, méz – az ősszel már öt újabb ország polcain lesznek ott a kiváló magyar termékek.

Az Áldomás program kevés helyre jöhetett volna jobban haza, mint Somogyba, hangsúlyozta a rendezvény megnyitóján Borhi Zsombor kaposvári alpolgármester. Sok helyi cég és termelő jó minőségű, egészséges élelmiszert állít elő.

Somogyban lát a gazdaság szempontjából kiaknázatlan kapacitást Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke. Hangsúlyozta: a megyén belüli integráció, kereskedés és fogyasztás terén óriási tartalékaink vannak. Az integrációt pedig érdemes a határon túli környékekre is kiterjeszteni, utalt arra, hogy a Kereskedőház lendvai és eszéki irodájának a képviselete is jelen volt az összejövetelen. A jelenlévőknek Szigeti Orsolya alelnök mutatta be a Dél-Dunántúli Regionális Élelmiszer Innovációs Klasztert. A vállalkozók a mezőgazdasági digitalizációról, ennek exportfejlesztési hatásairól is hallhattak előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában