Export

2017.09.14. 14:32

Külföldre vinnék a somogyi élelmiszeripari termékeket

Termelői összefogással somogyi élelmiszeripari termékeket is el lehet juttatni a külpiacokra – ebből a célból tartott fórumot a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. a kaposvári városháza dísztermében a helyi kis-és középvállalkozók számára. 

Kovács Gábor

Bár Magyarország és benne Somogy megye mezőgazdasági hagyományokkal és adottságokkal rendelkező térség, lényeges áttörést eddig mégsem sikerült elérni abban, hogy nagy mennyiségben exportáljunk agrárcikkeket, hangzott el a fórumon. 2016-ban 93 ezer milliárd forint volt hazánk exportbevétele, ám ebből mindössze hét százalékot tettek ki az agrártermékek.

– Az agrár- és élelmiszeriparban Somogyban vannak kiaknázatlan lehetőségek – mondta Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója, aki egyébként balatonboglári származású. – Az innováció jelenthet lehetőséget a cégeknél jelentkező szerkezeti, technológiai és versenyképességi problémák kiküszöbölésére, ebben élen jár a Kaposvári Egyetem. Amit a Magyar Nemzeti Kereskedőházzal elértünk, azokat az eredményeket most igyekszünk széles körben megismertetni a somogyi vállalkozókkal.

A Kereskedőháznál az Áldomás márka alatt gyűjtik össze a magas minőségű termékeket, ehhez pedig állami garanciát adnak, a Nébih-hel együttműködve. A magyar méz eljut Kambodzsába, a magyar marhahús az EU-ból elsőként Kínába, és magyar édesség Kanadába – azonban az eddigi ad hoc megrendeléseket most egy szigorú minőségellenőrzési rendszerben összefogva, az Áldomás márkanév alatt dobják piacra külföldön. 50 termelő 100 terméke kapott már minősítést. Homoktövis üdítő, szilvalekvár, méz – az ősszel már öt újabb ország polcain lesznek ott a kiváló magyar termékek.

Az Áldomás program kevés helyre jöhetett volna jobban haza, mint Somogyba, hangsúlyozta a rendezvény megnyitóján Borhi Zsombor kaposvári alpolgármester. Sok helyi cég és termelő jó minőségű, egészséges élelmiszert állít elő.

Somogyban lát a gazdaság szempontjából kiaknázatlan kapacitást Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke. Hangsúlyozta: a megyén belüli integráció, kereskedés és fogyasztás terén óriási tartalékaink vannak. Az integrációt pedig érdemes a határon túli környékekre is kiterjeszteni, utalt arra, hogy a Kereskedőház lendvai és eszéki irodájának a képviselete is jelen volt az összejövetelen. A jelenlévőknek Szigeti Orsolya alelnök mutatta be a Dél-Dunántúli Regionális Élelmiszer Innovációs Klasztert. A vállalkozók a mezőgazdasági digitalizációról, ennek exportfejlesztési hatásairól is hallhattak előadást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában