tengernyi tengeri

2017.10.10. 16:10

Kényszerpihenőn a kombájn – eső áztatta a kukorica aratását

Bár az utóbbi napok esőzései lelassították a 68 500 hektárnyi kukorica betakarítását, a termelők szerint sikerül behozni a lemaradást. Somogyjádon hétfőn is dolgoztak a gépek, közepes hozamot várnak.

Harsányi Miklós

Fotó: LANG ROBERT

– A változékony időjárás sűrűn keresztül húzza a terveket, de nem tehetünk mást, minthogy alkalmazkodunk a helyzethez – mondta Szerényi Zoltán, a somogyjádi Jádi Zrt. elnöke. – A gyakori esőzés számlájára írható a csúszás, egyetlen lehetőségünk van, reménykedünk. A 450 hektár kukoricából eddig 50 hektárnyit vágtunk le, az áruért tonnánként 43-45 ezer forintot adnak. A mostani terméshozamok mellett minimum 50 ezer forint lenne a baráti ár.

Hársházi Péter szentgáloskéri családi gazdálkodó azt mondta: négy felvásárlóval állnak üzleti kapcsolatban, s a megtermelt kukoricát részben az olasz vagy szlovén piacon értékesítik. – Mostanában megfigyelhető, hogy a kereskedők lekötik az árut, de nem szállítják el a telephelyről – folytatta. – A bértárolás hetente tonnánként hatvan forint: ezen a téren tíz százalékos drágulás történt.

A szentgáloskéri gazdaságban 92 hektáron fejezték be a munkát, s nagyjából még ekkora területen ad munkát a betakarítás. Kiszámolták: a jelenlegi felvásárlási árak mellett nagyjából 6,5 tonnás hozamnál térül meg a befektetett pénz. A szemek nedvességtartalma 16-18 százalék, s 14 százalékra kell leszárítani. Van szárítójuk, így nem kell kifizetniük a tonnánként 5-10 ezer forintos vízelvonást.

Kovács Dezső somogyudvarhelyi termelő szerint kérdéses, mennyire tartható a betakarítási menetrend: ha marad az elmúlt hetekben megszokott helyzet, akkor rövidebb-hosszabb kényszerpihenő tarkíthatja a programot. A dél-somogyi termelők abban reménykednek, hogy az őszi vetésen kívül az aratással is időben végeznek. Úgy tervezik: a hétvégén kezdik törni a 33 hektár kukoricát, s miután a nyáron elverte a jég a növényt, hektáronként legfeljebb 4-5 tonnás átlaghozamra van kilátás.

68 500 hektáron termesztenek kukoricát

– Az ősz legfontosabb feladata köti le most a somogyi gazdálkodókat – hangsúlyozta Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. – Eddig azt tapasztaltuk, térségenként, sőt táblánként is erős szórás figyelhető meg a terméseredményekben. A kimutatások szerint akad olyan hely, ahol csupán öt tonna körüli termést gyűjtöttek be, máshol ennek a közel dupláját.

Somogyban 68 500 hektáron termesztenek kukoricát, melynek 40 százalékát már betakarították. Az össztermés negyedét az egyik meghatározó szeszipari vállalat rendelt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában