tengernyi tengeri

2017.10.10. 16:10

Kényszerpihenőn a kombájn – eső áztatta a kukorica aratását

Bár az utóbbi napok esőzései lelassították a 68 500 hektárnyi kukorica betakarítását, a termelők szerint sikerül behozni a lemaradást. Somogyjádon hétfőn is dolgoztak a gépek, közepes hozamot várnak.

Harsányi Miklós

– A változékony időjárás sűrűn keresztül húzza a terveket, de nem tehetünk mást, minthogy alkalmazkodunk a helyzethez – mondta Szerényi Zoltán, a somogyjádi Jádi Zrt. elnöke. – A gyakori esőzés számlájára írható a csúszás, egyetlen lehetőségünk van, reménykedünk. A 450 hektár kukoricából eddig 50 hektárnyit vágtunk le, az áruért tonnánként 43-45 ezer forintot adnak. A mostani terméshozamok mellett minimum 50 ezer forint lenne a baráti ár.

Hársházi Péter szentgáloskéri családi gazdálkodó azt mondta: négy felvásárlóval állnak üzleti kapcsolatban, s a megtermelt kukoricát részben az olasz vagy szlovén piacon értékesítik. – Mostanában megfigyelhető, hogy a kereskedők lekötik az árut, de nem szállítják el a telephelyről – folytatta. – A bértárolás hetente tonnánként hatvan forint: ezen a téren tíz százalékos drágulás történt.

A szentgáloskéri gazdaságban 92 hektáron fejezték be a munkát, s nagyjából még ekkora területen ad munkát a betakarítás. Kiszámolták: a jelenlegi felvásárlási árak mellett nagyjából 6,5 tonnás hozamnál térül meg a befektetett pénz. A szemek nedvességtartalma 16-18 százalék, s 14 százalékra kell leszárítani. Van szárítójuk, így nem kell kifizetniük a tonnánként 5-10 ezer forintos vízelvonást.

Kovács Dezső somogyudvarhelyi termelő szerint kérdéses, mennyire tartható a betakarítási menetrend: ha marad az elmúlt hetekben megszokott helyzet, akkor rövidebb-hosszabb kényszerpihenő tarkíthatja a programot. A dél-somogyi termelők abban reménykednek, hogy az őszi vetésen kívül az aratással is időben végeznek. Úgy tervezik: a hétvégén kezdik törni a 33 hektár kukoricát, s miután a nyáron elverte a jég a növényt, hektáronként legfeljebb 4-5 tonnás átlaghozamra van kilátás.

68 500 hektáron termesztenek kukoricát

– Az ősz legfontosabb feladata köti le most a somogyi gazdálkodókat – hangsúlyozta Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke. – Eddig azt tapasztaltuk, térségenként, sőt táblánként is erős szórás figyelhető meg a terméseredményekben. A kimutatások szerint akad olyan hely, ahol csupán öt tonna körüli termést gyűjtöttek be, máshol ennek a közel dupláját.

Somogyban 68 500 hektáron termesztenek kukoricát, melynek 40 százalékát már betakarították. Az össztermés negyedét az egyik meghatározó szeszipari vállalat rendelt meg.

Ezek is érdekelhetik