Fotók

2018.03.08. 09:00

Olvadás kora – a belvíz az úr ezer hektár somogyi szántón

Somogyban közel 1000 hektárt boríthat belvíz, a gyors hóolvadás következtében a napokban minden bizonnyal tovább nő a terület. A gazdák aggódnak: károsodhatnak az őszi vetésű növények, s rossz esetben heteket csúszhat a kora tavaszi munka. Helyenként 20-30 centiméter mély,. nagyobb kiterjedésű tócsák alakultak ki.

Harsányi Miklós

Belvíz. Somogyban jelenleg - az Észak-Somogyi Vízi Társulat területén - 315 hektárnyi elöntött területet tart számon a megyei katasztrófavédelem, míg a Dél-balatoni társulatnál 225 hektárt regisztráltak. A hóolvadás után Taszár közelében is vízzel telítődtek az útmenti árkok és a közeli legelők egy része: felvételünk pénteken készült

– A 220 hektárnyi szántóból nagyjából 30 hektárt borít a belvíz – mondta Udvaros Zoltán látrányi családi gazdálkodó. – Rekordsebességgel változik az időjárás: a napokban még mínusz 14 Celsius fok volt, hétvégére már plusz 18 fokot jósolnak, s a föld nem tudja elvezetni a gyorsan felolvadt havat.

Több gondot okozhat a belvíz: ha tartós marad az állapot, egyes táblákban könnyen tönkre mehet, kipállhat az őszi vetés, leginkább a búza és az árpa van veszélyben, de a tritikálé és a repce is károsodhat, gyengébb lehet később a terméshozam. – Másrészt csúszhatnak a tavaszi munkálatok: így a talajelőkészítésen kívül az optimálisnál akár 2-3 héttel később kezdődhet el a zab, a tavaszi árpa és a búza vetése – tette hozzá. – Tekintettel a belvízhelyzetre, én is átalakítom a vetési tervet: a zab helyén kukoricát vagy napraforgót termesztek.

A látrányi gazdálkodó szerint más környékbeli őstermelőt is érzékenyen érint a belvíz. Van olyan mélyebb fekvésű terület, ahol az öt hektáros táblából bő egy hektár víznyomásos, hasonló nehézségekkel küzdenek a gamási, a rádpusztai, az irmapusztai gazdálkodók is. Az észak-somogyi térségben a Sió magas vízszintje okoz problémát, ezzel összefüggésben több kiliti termelő panaszkodott a víznyomásos szántóra.

Bojtor József kaposszerdahelyi családi vállalkozó azt mondta: náluk nagyjából 20 hektárnyi legelőn, kaszálón és szántón van belvíz, mely a repcét foltosan borítja. – Bosszantó, hogy a Berki-patak tele van ágakkal és kinőtt cserjékkel, így nem folyik el rendesen a víz, de az alapgondot a gyorsan olvadó hó jelenti – hangsúlyozta. – Harmincöt szarvasmarhát tartunk, lapos helyen van a legelő, a domboldalról folyik a víz, mely több szabadtéri  etetőt ellepett. A szénát és a répatörmeléket egy másik, száraz helyre visszük az állatoknak.

– Úgy tűnik, a hóolvadás még napokig eltart: a csaknem 30 hektárnyi területen fekvő dombokról még bőven számíthatunk utánpótlásra – tette hozzá. – Kiszámíthatatlan az időjárás, már csak egyedül abban reménykedem, hogy a talaj minél hamarabb beszívja a vizet, lesz egy kis szél, ami szárítja a szántót, s a rend talán március közepére helyre áll.

Hóolvadás és eső

Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke kiemelte: Somogyban csaknem 1000 hektárt boríthat a belvíz. A korábbi csapadékon és a meglévő hótakarón kívül az elmúlt három nap alatt Észak-Somogyban nagyjából 30 milliméter eső hullott, ennek következtében a szántókon a talaj felső 30-40 centis rétege számos helyen vízzel telítődött.

– S ehhez jön még most az olvadó hó, amely kivédhetetlenül gondot okoz a termelőknek – folytatta. – Ha a gyors felmelegedés tovább tart, akkor bizonyosan előbb-utóbb javul a helyzet, ám a fő veszélyt abban látom, hogy késnek a tavaszi munkálatok. A fejtrágyázáson kívül a vetés nagyobb területen csúszhat, a termelők  kénytelenek alkalmazkodni a változó szántóföldi körülményekhez.

Munkát adott a katasztrófavédőknek is a melegedés

A megye több településén is szivattyúkat kellett munkába állítaniuk a tűzoltóknak.

Beomlott egy magyaratádi családi ház tetőszerkezete és az ingatlan fala is megdőlt – tájékoztatott a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A veszélyes állapotban lévő épületet a kaposvári hivatásos tűzoltók kordonszalaggal körbekerítették és felhívták a tulajdonos figyelmét a balesetveszélyre. Nem sérült meg senki az eset során.

Egy szentbalázsi épület vízóra aknája feltelt vízzel, amit a helyi önkéntes tűzoltók szivattyúztak ki.

Csököly Dózsa György utcájában az árkok teltek meg vízzel. A helyi önkéntes és a kadarkúti önkormányzati tűzoltók dolgoztak a víz átemelésén, amit sikerült olyan mértékűre lecsökkenteni, hogy a közúti forgalmat a vízátfolyás nem veszélyeztette.

Csütörtök reggel Kelevízen a nagy mennyiségű hó és az eső megtöltötte a csapadékvíz elvezető árkot. A víz a közeli vályogházat veszélyeztette. A tulajdonos a marcali tűzoltók segítségét kérte, akik megállapították, hogy az átereszben megrekedt, úgynevezett jégdugó akadályozza az elfolyást. A víz útjába kerülő akadályt napközben az önkormányzat dolgozói eltávolítják.

Karád Balatoni utcájában is a helyi önkéntes tűzoltók dolgoznak az árkokban felhalmozódott víz eltávolításán.

Katasztrófavédelmi felhívás

Felhívjuk a polgárok figyelmét arra, hogy a szükséges árok karbantartási munkálatok elvégzésével megelőzhető, hogy kertekben vagy akár lakóházakban is kárt tegyen a víz. Ha az átereszek eldugulnak, akkor a vízelvezető-rendszerek nem tudják betölteni funkciójukat. Ez a probléma belterületeken és a termőföldeken is megjelenhet, ami fokozza a belvízveszélyt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában