paktum

2018.04.04. 17:30

Hidat építettek az állástalanok és a munkáltatók közé

Összesen 395 somogyi álláskereső került a foglalkoztatási programba, s közül 130-an álláshoz is jutottak. A projekt lezárásáig több, mint 1200 somogyi érnének el, s ötszázan jutnak majd újra álláshoz.

Koszorus Rita [email protected]

Somogy Ezen tervek mentén valósítják meg a Somogy Megyei Foglalkoztatási Paktumot, amely hét megyei programnak nyújt szakmai segítséget.

Az elmúlt esztendőben 53 munkaerőigény érkezett 21 megyei foglalkoztatótól, 2018-ban pedig már 18 álláshelyre keresett munkavállalót 10 somogyi cég. A beérkező igényeket a Paktumiroda a Somogy Megyei Kormányhivatalnak továbbítja, amely aztán különböző foglalkoztatási projekteken keresztül kiközvetíti az álláskeresőket.

A paktumon belül működik a kommunikáció és közösen gondolkodás is, emelte ki Huszti Gábor, az Irányító Csoport elnöke. – A somogyiak mostanra már tudják mi az a megyei foglalkoztatási paktum – mondta Huszti Gábor. – Fontos célunk volt, hogy élő kapcsolat legyen munkáltatók és munkavállalók között, s köztük a hidat a paktum résztvevői képezzék. Ez jó úton halad.

Képzések megvalósításával sincs gond, tette hozzá a testület vezetője, hiszen a szakképzési centrumok vezetői is részt vesznek a tanácskozásokon, s forrást kaptak a feladataik ellátására. – Sőt a munkáltatók megkeresnek minket igényeikkel – tette hozzá Huszti Gábor. – A nagyatádi kórház például 28 ápolóra jelentett be igényt. De szeretnénk hamarosan beindítani Fonyód környékén egy 22-28 fős vagyonőr képzést is. Dél-Somogyból pedig gyógynövény gyűjtő és feldolgozó képzésre érkezett igény.

A képzések kialakítása során azonban fontos figyelembe venni a munkaerőpiac igényeit, s várható alakulását. – Megváltoztak az igények – mondta Szellő János, az Új Perspektíva Regionális Egyesület képviseletében. – A helyi munkaerőpiac egyre inkább elveszíti jellegét a mobilitás miatt. Somogy megyében is kereslet orientált lett a piac a korábbiakkal szemben.

Szellő János elmondta: a megye lakossága folyamatosan fogy, s ez az országon belüli elvándorlásnak is köszönhető. A somogyi piacra jellemző, hogy több a hölgy mint a férfi munkavállaló, viszont ők jobban képzettek, értékesebbek a munkaerőpiac szempontjából. – A jövőben várhatóan az elvándorlás tovább nő és az ipar átalakulásával átértékelődnek a pozíciók is, ahogyan új kompetenciákra lesz szükség, mint a kreativitás. Növekedni fognak az atipikus foglalkoztatási formák, mint a távmunka, vagy a munkakörök megosztása. Ezekkel együtt növekednek a területi hátrányok, ezekre kell felkészülnie a munkaerőpiac szereplőinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában