2018.08.22. 17:11
Hetekkel korábban beérett, aratják már a kukoricát
Egyszerre takarítják be a napraforgót és a kukoricát: hetekkel korábban elkezdődött a tengeri aratása. Van, ahol hektáronként a termésmennyiség meghaladja a tíz tonnát is.
Porzik a föld, hajolnak a kukoricaszárak. Megállás nélkül dolgoznak a kombájnok, mert már most megkezdődött a kukorica aratása Balatonszabadiban. A hetek óta tartó hőségben korábban takarítják be a növényt.
– Három héttel előbb kezdtük a kukorica aratását, szépen ki vannak telve a csövek – mondta Völgyi Csaba, a Marosi Agro Kft. ügyvezetője. – A tizenkét napja elhúzódó hőségben a szár elkezdett leszáradni, így muszáj volt nekiállni a betakarításnak. Négyszáz hektáron aratunk, és mostanra csaknem túl vagyunk a felén.
– A kukoricát nyersen értékesítjük Magyarországon, nedvességtartalma 22–23–as, átlagosan hektáronként tizenegy-tizenhárom tonnát takarítunk be, ami kiemelkedő mennyiségnek mondható – tette hozzá Völgyi Csaba.
Tóth István, növényvédelmi szakmérnök szerint nagy szerencse, hogy a bibe ás a címer virágzatát nem kapta el az extrém hőség, így nem alakult ki termésveszteség. – A rendkívüli három hetes hőség felgyorsította a szem- és csőképzést, mindez párosult azzal, hogy a legkritikusabb időszakban volt nedvesség utánpótlás – tette hozzá Tóth István. Megjegyezte: a kukorica a szeptember közepi állapotot mutatja. Minden gazda bízik benne, hogy nem köszönt be napokon keresztül elhúzódó esős időjárás, ami nem tenne jót a növényeknek.
– A légköri aszály következtében jó két héttel korábban vagyunk – mondta Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke. – Legalább nyolc-kilenc tonna termést kellene elérni, hogy megérje a gazdáknak a növény termesztése. Az idén az előrejelzések szerint rekord nem, viszont jó termés várható. Míg korábban 105 ezer hektáron, ma már 78 ezer hektáron termesztik a megyében a növényt.
Ősszel is ehetünk csemegekukoricát
Még szeptemberben is ehetünk csemegekukoricát. A nagy meleg kedvezett a növénynek, a somogyi termelők szép termést takaríthatnak be.
– Eső és meleg is volt, ami jót tett a növénynek – mondta Domonkos Árpád. Hozzátette:huszonöt éve foglalkozik csemegekukorica-termesztéssel Somogyaszalóban. Megjegyezte: több szakaszban vetettek és nagyon odafigyeltek a tápanyagforrásra.
– Folyamatosan hozzák a csöveket, szeptemberig biztos, hogy elhúzódik a szezon. Nagyon keresik is a kaposvári nagypiacon – tette hozzá Domonkos Árpád. Míg eleinte 150 forintba is került egy cső, az utóbbi napokban a piacokon és a multikban már 80 forintért kínálják a csemegekukoricát.
Gombos Sándor elmondta: a kukorica cső akkor termékenyül meg jól, ha van csapadék és nincs nagyon erős légköri aszály. Hozzátette: Hajdú-Bihar és Békés megyében termesztik a növényt a legnagyobb területen, de sokan foglalkoznak kisebb területen Somogyban is csemegekukoricával.
– A csemegekukorica az egyik legfontosabb élelmiszer export termékünk, főként Németországba és Ausztriába szállítunk – mondta Gombos Sándor. Mióta több konzervgyár megszűnt hazánkban, azóta feldolgozás nélkül kerül külföldre a termés.
A csemegekukoricának jelentős a tápértéke, száz grammonként, 3–4 gramm fehérjét, 20 gramm szénhidrátot, 8–12 milligramm C–vitamint, de vasat, foszfort, karotint, és meszet is tartalmaz.