jobbkormány

2019.09.13. 09:00

Olcsóbb az autó, ha „rossz” oldalon a kormány

Egyre több jobbkormányos autóval lehet találkozni Kaposvár utcáin. A kocsik között angol rendszámúak is vannak, azonban többségében magyar jelzésűek a járművek.

Marosi Gábor

1

Magyar László, az egyik kft. ügyvezetője a Somogyi Hírlapnak elmondta: a hazai utakon látható jobb kormányos autókat általában mindenki maga hozza be külföldről, az autókereskedések java része nem foglalkozik jobbkormányos kocsik behozatalával, ugyanis a vevőkörük kizárólag a balkormányosokat keresi.

– Egyáltalán nem örülök, hogy ilyen autók futnak az utakon – hangsúlyozta Magyar László. – Meggyőződésem, hogy jobbkormányos kocsival veszélyes itthon közlekedni, mert például kikanyarodásnál és előzésnél könnyen baleset történhet. A jobb oldalon ülő sofőr nem látja azt, hogy jön-e valaki vele szemben. Mire meglátja, és csak utána reagál, abból könnyen frontális ütközés is lehet. Azt gondolom, hogy sokan azért járnak ilyen autóval, mert lényegesen olcsóbban hozzájutnak, mint a balkormányoshoz – mondta Magyar László.

Az egyik autósiskola vezetője, Pohner István azt tanácsolja, hogy kezdő jogosítvánnyal rendelkező ne próbáljon meg jobbkormányos autót vezetni a magyar utakon. A gépjárműoktató szerint egy nagyobb tapasztalattal rendelkező sofőr „elboldogulhat” a jobbos volán mögött, de az előzés nagyobb odafigyelést igényel. – Én nem vennék ilyen autót – hangsúlyozta Pohner István. – Pedig gyakorlatilag a jobb oldalról vezetek, csak nincsen előttem a kormány. De a viccet félretéve, Magyarországon nem előnyös jobbkormányos autóval közlekedni, ezért nem is javaslom senkinek, hogy ilyennel járjon – tette hozzá az oktató.

Harmadáron is odaadnák, csak vigye már el végre valaki

Ezek az autók bizonyos esetekben sokkal-sokkal olcsóbbak, mint a balkormányos modellek. A tizennégy-tizenöt éves vagy idősebb kommersz modellekből a német autópiacon szinte bármit meg lehet kapni ezer euró alatt, ha a „rossz” oldalon van a kormánya. Szinte süt a hirdetésekből, hogy akár ingyen is odaadják azt a „ki tudja, honnan származó furcsa valamit”, csak vigye már el valaki végre.

Pár példa az aktuális kínálatból: 2005-ös, sérülésmentes Peugeot 407 HDI 899 euróért; a balkormányos ugyanilyen autók ára 3000-3500 euró körül van. 2003-as Volvo S40 dízel 220 ezer kilométerrel: 550 euró; ha baloldali kormánnyal keressük, mindjárt triplázódnak az árak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában