gesztenye

2020.11.07. 09:00

Potyog a gesztenye az iharosberényi fákról

Nem lett rekordtermés, de a minőség kiváló. Iharosberény környékén szedik a gesztenyét. A helyi feldolgozóban massza készül belőle. Jól dolgoztak a betelepített fürkészdarazsak is, megmentették a fákat a gubacsdarázs okozta pusztulástól.

Góz Lilla

Horváth Ferenc, iharosberényi őstermelő a frissen szedett gesztenyével

Fotó: Kovács Tibor

Horváth Ferenc és felesége beleszületett a gesztenyetermesztés világába. Húsz fájukon szép mennyiség termett az idén is. A gesztenye kilóját 3–600 forint között veszik át tőlük. – Nem kiemelkedő a mennyiség, viszont szép, egészséges a termés, a napsütéses órák száma megfelelő volt és időben érkezett a csapadék ősszel és tavasszal is – mondta az iharosberényi őstermelő.

Horváth Ferenc, őstermelő nem panaszkodik a minőségre.
Fotó: Kovács Tibor

Horváth Ferenc – aki korábban Lyonban tanulmányozta a gesztenyetermesztést – azt mondta: a termesztőknek pótolniuk kell az elöregedett fákat és nem szabad sokféle fajtát telepíteniük.

Háromszáz birtokon foglalkoznak gesztenyével, s öt éve felvették a harcot a helyiek a gubacsdarázzsal. Gesztenyefáikat permetezéssel lehetetlen volt megvédeni, így más módszert kerestek. – A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai kémcsövekben tenyésztették ki a fürkészdarazsakat, amelyeket betelepítettek és velük sikerült megállítani a betegséget – mondta Zsirmon Endre polgármester.

Gesztenyepürét is készítenek az iharosberényi feldolgozóban.
Fotó: Kovács Tibor

Gőzfelhőben úsznak a gesztenyék az iharosberényi hűtőház előtt. Sokszor kell az üstöt tölteni, egy-egy szezonban 10–20 tonna gesztenyét dolgoznak fel. A natúr és ízesített gesztenyemasszát helyben és hazai kereskedőknek, cukrászdáknak adják el. – Iharosberényből és 70 kilométeres körzetéből vásárolunk alapanyagot, s idén kétszer annyi gesztenyepürét gyártunk, mint tavaly – mondta Murvainé Takács Edit, a Kertax Kft. ügyvezetője. Hozzátette: nehezen találnak munkaerőt a környéken, 15 állandó dolgozójuk van, de egy-egy szezonban 80–100 alkalmi munkás is kell.

A termés jelentős részéből püré lesz.
Fotó: Kovács Tibor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában