belvízhelyzet

2021.02.12. 20:00

Elbírja még az égi áldást a somogyi föld

Az ország több vidékén is első- vagy másodfokú belvízvédelmi készültséget léptettek életbe. Az elöntött területek nagysága már meghaladja a 20 ezer hektárt. Somogyban a földek elbírnak még kisebb mennyiségű csapadékot, belvíz csak kisebb foltokban fordul elő.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

Megyénkben egyelőre nagyjából 30–40 hektárt érinthet a belvíz. – Látrány térségében összességében 4-5 hektáron van belvíz – mondta Udvaros Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei alelnöke. – Részben azokon a területeken lehet gond, ahol nem gondoskodtak megfelelően a vízelvezető árkok tisztításáról. Pedig minden gabonatáblára nagyon kell vigyázni, ha ugyanis egy 50 hektáros területen 2-3 hektáron károsodik a növény, akkor a csökkenő terméshozam miatt akár több százezer forint kiesés érheti a gazdálkodót.

Endre István, a hetesi Vikár Béla Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke azt mondta, körzetükben egyelőre nincs belvízveszély. Hétfőn, kedden összesen 15 milliméter csapadék hullott, s január végén tíz milliméternyi hó esett. Pillanatnyilag a talaj legfelső 30 centis rétegében a víztelítettség eléri a 90 százalékot. A szakember úgy számol: térségükben akkor lehetne gond, ha tíz napon belül 50–60 milliméternyi eső itatná a szántót.

Magyaratád határában 2020 januárban 31,9 milliméter csapadékot regisztráltak, a múlt hónapban 26,9 millimétert. Laczkovics Sándor, a Barátság szövetkezet elnöke ezért úgy véli, a földek még elbírnak kisebb mennyiségű csapadékot.

A barcsi Dráva Coop Zrt. nagyjából 2750 hektáron gazdálkodik, s egyelőre ott sem okoz problémát a belvíz. Rideg Gábor termelési igazgató elmondta: az utóbbi hetek esőzése nyomán a felső 20 centis talajrétegben közel 100 százalékos a víztelítettség. Decemberben és januárban több mint száz milliméter csapadék volt a dél-somogyi területen, februárban közel 20 millimétert mutattak ki.

A csapadékos időjárás kedvez a tavaszi kelésű növényeknek

– Somogyban összefüggő, több hektáros belvizes terület még nincs, legfeljebb kisebb foltokban fordulhat elő – közölte Tóth István, a Növényvédőmérnöki és Növényorvosi Kamara megyei szervezetének elnökségi tagja. – Ez általában mélyebb fekvésű szántókra, illetve legelőkre jellemző. Több kistérségben az utóbbi tíz nap alatt 18–20 milliméter csapadékot regisztráltak, s mivel eddig nem volt nagy tél, nem alakult ki jelentősebb hótakaró. Ezért a szántók a mostani vízmennyiséget még befogadják. Az elmúlt 4-5 év száraz telei után a mostani csapadékos időszak kifejezetten kedvez a mezőgazdaságnak. Különösen a tavaszi kelésű növényeknek, így a kukoricának, napraforgónak, emellett az őszi vetésűeknek is.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában