nem létező vendéglátás

2021.02.05. 17:30

A túlélésért minden megoldásra vevő a vendéglős

Előre utalt bértámogatással segítené meg a kormány a vendéglátókat és a turizmusban dolgozókat. Az általunk megkérdezett somogyi vállalkozók szerint, a legnagyobb segítség az volna, ha a teljes járulékterheket átvállalná az állam.

Koszorus Rita

A nyári nyitások után ismét mélypontra került a vendéglátás és a turizmus. Éppen ezért mentőövet dob az ágazati szereplőknek az állam, az igénybe vehető bértámogatást egy összegben előre fizeti ki február végéig. A jövőben pedig nem utólag fizetik, hanem már az aktuális hónap elején megérkezik a cégekhez az összeg.

– Még nem lehet pontosan tudni, hogy mennyit és mekkora időszakra fizetnek – mondta Horváth Gábor, az egyik kaposvári étterem tulajdonosa. – Nyilván az jó, hogy előre fizetnek, de ez sajnos nem egy óriási összeg. Az igazi segítséget az jelentené, ha százszázalékos járuléktámogatást kapnánk, így mindenki meg tudná tartani a dolgozóit.

Hozzátette, más országokban az átlagforgalom 80 százalékát adja vissza az állam a cégeknek, hogy túléljenek. Természetesen minden forintnak örülnek a vállalkozók, ha pedig előre érkezik a támogatás az még jobb. Az egyik – tíz állandó munkatárssal üzemelő – lellei bisztró számára is fontos az állami segítség. – Ha nem lenne, nehezen tudnánk ennyi embert megtartani, hiszen jelentősen lecsökkent a bevétel – mondta Biró Zoltán, üzletvezető. – Az más kérdés, hogy ez az összeg mire elég, mert csak arra lehet költeni, amire adják. Sajnos a forgalomkiesést ez nem tudja kiváltani.

Hozzátette, azért jön jól ez a lehetőség, mert így meg tudták tartani a dolgozóikat. Ők nem kerültek utcára, az étterem vezetése pedig számíthat a bevált munkaerőre, ha végre visszatér az élet a normális kerékvágásba. Bíró Zoltán abban bízik, hogy az idén ismét sokan keresik fel a Balatont, mert már az elmúlt nyáron megtapasztalták, hogy itt is lehet színvonalas szolgáltatásokat találni, nem kell ehhez az Adriáig menni.

A marcali Mester Étterem és Cukrászda is igénybe veszi a bértámogatást, esetükben több millió forintos tétel az, amit a vállalkozásnak nem kell kifizetnie. – Nagyon jó hír, hogy előre utalják a támogatást – mondta kérdésünkre Ható András, az étterem egyik tulajdonosa kérdésünkre. – Eddig mindig megkaptuk pontosan és utaltuk a fizetéseket ugyanúgy, mint korábban. Szerencsére senkit nem kellett elküldenünk a járvány miatt.

Fotó: M. P.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában