dráguló lakhatás

2021.03.05. 09:00

Az idén már nem nő tovább az ingatlanlufi

Az egymillió forintot is meghaladja a lakások négyzetméterára Szántódon. Egy friss felmérés szerint az elmúlt évekhez képest átlagosan 151 százalékkal kerülnek többe az ingatlanok Somogy megyében, az átlag négyzetméterár 423 ezer forint. A szakértők szerint a közeljövőben azonban már nem várható további áremelkedés az ingatlanpiacon.

Góz Lilla

– Míg húsz évvel ezelőtt minden második ház eladó volt a Balaton déli partján, napjainkban pedig nagyon kell keresni, hogy csak néhányat is találjunk – mondta el Boldizsár Balázs, a kaposvári Boldingatlan ingatlanközvetítő iroda tulajdonosa. Hozzátette: gombamód szaporodnak az új építésű lakások a tó partján, amelyek hamar elkelnek jóval drágább négyzetméteráron, mint például a megyeszékhelyen.

Azt tapasztalják, hogy továbbra is a legtöbben lakásokat keresnek, amelyek vásárlásakor igénybe veszik a babaváró támogatásokat. A családi házak esetében a 30 millió forint alattiak a kelendőek. – A járványhelyzetben is maradt a keresleti piac, ami stabil árakat generált – jegyezte meg Boldizsár Balázs.

Az ingatlan.com adatai szerint a megye lakáspiacán jelentős változások következtek be az elmúlt években. 2015-höz képest a legkeresettebb településeken átlagosan 151 százalékkal 423 ezer forintra nőtt az eladásra kínált lakások és házak négyzetméterára. Szántódon ez közel 1,1 millió forintot tett ki, míg Zamárdit és Siófokot 790 ezer, illetve 639 ezer forintos négyzetméterár jellemezte. Idén február végén a kaposvári használt lakások és házak négyzetméter­ára 281 ezer forint volt. A megyében a legkisebb mértékű áremelkedés Karádon tapasztalható, ott csupán 16 százalékkal nőtt a lakások ára.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: a hosszú távú áremelkedést a reálbérek növekedése, a gazdasági fejlődés, a járvány kitöréséig javuló munkaerőpiaci helyzet mellett a családi otthonteremtési kedvezmények keretében elérhető támogatások is segítették. Balogh László szerint a jövőben emelkedhet az adásvételek száma, nagymértékű áremelkedés viszont nem várható már.

 

Akik eddig halogatták a lakásfelújítást, ezen a nyáron biztosan nekilátnak

Bán Péter kaposvári pénzügyi szakértő azt tapasztalja, hogy egyre többen veszik igénybe az otthonteremtési kedvezményeket, februárban pedig sokan keresték fel, hogy a otthonfel­újítási hitelről érdeklődjenek. – Akik halogatták a felújítást, most belefognak, sokan a fürdőszobát újítják fel, de lehetőség van beépíthető bútorok, háztartási gépek cseréjére is – sorolta a szakértő. Kiemelte: minden igénylő arra figyeljen, hogy a munkanemeket mutató pontos számlákkal és egy átfogó vállalkozói szerződéssel rendelkezzenek a felújítás során.

Fotó: Lang Róbert

Forrás: ingatlan.com

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában