süllő-ívás

2021.03.24. 20:00

Fészket raktak a süllőknek a Balaton vizében

A süllők ívását elősegítő kétezer-ötszáz darab műfészket helyeztek ki a napokban a Balaton több pontján. A fészkekkel elsősorban a fogassüllő szaporodásának feltételeit javítják.

Góz Lilla

A siófoki kikötőből Tihany és Balatonvilágos, míg a keszthelyi kikötőből Balatonberény és Fonyód partjai elé szállítottak fészeksorokat, melyeket sárga bójákkal jól láthatóan megjelöltek.

– Ezekre a területekre tilos behajózni és a horgászatot sem engedi meg a Balatoni Horgászrend – mondta el Nagy Gábor. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője hozzátette: a Balaton halállományának fejlesztését célzó GINOP projektjük egyik része az elmúlt négy évben arra irányult, hogy meghatározzák a legideálisabb műfészkek tulajdonságait. A kutatási időszak végeztével a legjobban bevált fészektípus sorozatgyártása következett, végezetül idén először teljesen kiváltották a korábban borókaágakból kötözött fészeksorokat.

 

Május elején felszedik a fészkeket

– Az 2500 új műfészket a süllőikrák kelése után, de még a május eleji csónakos horgász szezon kezdete előtt felszedjük – emelte ki Nagy Gábor, majd a Balatonból kivett legfeljebb száz fészket kizárólag saját halastavaikba helyezik ki. A róluk lekerülő süllőket pedig ősszel egynyaras süllőként telepítik majd vissza a Balatonba. Erre azért van szükség, mert a tógazdaságban nevelkedő egynyaras süllők akár dupla akkorára is megnőnek, mint balatoni társaik, előbbi helyen több planktonikus táplálékot találnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában