vakáció

2021.05.07. 14:00

A Balatonhoz menne a fél ország, ha kisimulna a harmadik járványhullám

Ha tovább csökken a koronavírus terjedése, több hónapos bezártságot követően szabadulhatnak ki otthonukból az emberek a nyáron. A tavaszi felmérések szerint a lehetőségre a harmadik hullám alatt mindvégig optimistán tekintettek a magyarok, és ennek megfelelően most már sokan elkezdték tervezni a nyaralásuk részleteit is.

Kovács Gábor

Balatoni illusztrációk

Fotó: Lang R.

A legutóbbi májusi hétvégén néhol már a nyárihoz hasonló tömeg volt a Balatonnál, egyesek maszkban, mások maszk nélkül. – A bezártság mentálisan megterhelő, ezért érthető, ha mindenki minél előbb szeretne szabadulni – mondta Máté Mártonné balatonboglári tanácsadó szakpszichológus. – A szabadulás iránti vágy azonban néha felülírja az óvatosságot.

A turisztikai szakemberek szerint a balatoni szolgáltatók jó nyár elé néznek, és erre már régóta böjtölnek. – A tavalyi pandémiás év tapasztalatai is azt mutatják, hogy nyáron a belföldi turizmus megerősödik – mondta Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke. – Az elmúlt pár hónapban honfitársainknak nem volt utazási lehetőségük, tehát az utazási kedv emelkedik. Felértékelődik a belföldi, biztonságos turisztikai piac, ezen belül kiemelten a Balaton. Ne felejtsük el, hogy rengeteg szolgáltatásfejlesztés és minőségjavító beruházás történt a tónál a közelmúltban, gondoljunk csak a Kisfaludy-szállásmegújító programra és a strandfelújítások negyedik ciklusára.

Az idén nyáron a tavalyi évhez hasonlóan ismét a belföldi utakat választják a legtöbben. A Pénzcentrum új kutatásából az derült ki, hogy a válaszadók több mint egyharmada, 37 százaléka úgy döntött, hogy 2021-ben belföldön nyaral. 19,6 százaléknyian belföldön és külföldön is tervezik a vakációt, és csak külföldre a válaszadók 15 százaléka megy. Mindössze 9,5 százalék nyilatkozott úgy, hogy nem utazik, mert fél a vírustól, és 11 százalék vallotta be, hogy azért nem megy nyaralni, mert nem teheti meg anyagi okokból. Egy százalék hivatkozott arra, hogy azért nem megy nyaralni, mert nem maradt szabadsága a munkahelyén. Sokan azt tervezik, hogy úgy oldják meg az idei nyaralást, hogy látogatóba mennek rokonokhoz, ismerősökhöz, akiket a járvány emelkedő szakaszában elkerültek. Hasonló eredményt hozott az Everguest turisztikai cég felmérése, a megkérdezettek 71,7 százaléka tervez utazást a járvány visszaszorulását követően. A válaszadók 67,1 százaléka a Balatonhoz készül.

Fotó: Lang Róbert

Papp Zoltán a Balatonhoz készül.
Fotó: Lang R.

Kérdésünkre a kaposvári Papp Zoltán elmondta: ahogy eddig minden nyarat, a mostanit is a Balatonnál tölti. – Mi már belekóstoltunk a nyárba, hiszen Fonyódligeten van nyaralónk – mondta. – A vírustól nem félünk, és azt remélem, hogy az idei nyár jobb lesz, mint a tavalyi. A férfitársaimmal együtt elmondhatom, hogy várjuk a balatoni bikiniszezont!

Harsányiné Katona Tünde alig várja, hogy a Balatonnál pihenjen családjával.
Fotó: Lang R.

Harsányiné Katona Tünde családjával készül arra, hogy nyáron kiszabaduljon Kaposvárról. – Hagyományosan a Balatonhoz megyünk – válaszolta kérdésünkre. – A vírushelyzettől függ, hogy hová mennénk. A fertőződéstől nem félünk, hiszen felvettük az oltást. Külföldre semmiképpen nem mennénk ezen a nyáron, mert tartunk az indiai mutáns koronavírus terjedésétől.

Varga Péter még nem kezdett nagy tervezgetésbe. Fotó: Lang R.

- Nem terveztem meg a nyaralást, mert addig nem állok neki, amíg pontosan nem tudom, hogy hová lehet menni a járvány alatt – tudtuk meg a kaposvári Varga Pétertől. – Horvátország az elsődleges úti cél, ott már többször is voltam nyaranta. De akkor sem leszek mérges, ha nem oda mehetek, bár védettségem már van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában