visszatér az élet

2021.05.15. 17:00

Egymást támogatva élesztik fel a turizmust a somogyi vállalkozók

Felismerték a dél-somogyi vállalkozók, hogy összefogva, egymást erősítve többre jutnának. Zákányban és Gyékényesen több jó példát találni, a térség polgármesterei is nyitottak a közös gondolkodásra, sőt, turisztikai kapcsolataik a horvát határon is átérnek.

Koszorus Rita

A zákányi Kápolnahegy tetején állva festői szépségű táj tárul az ember szeme elé. Vázsonyi Gábor borász és felesége néhány éve kezdtek falusi vendéglátással foglalkozni, pincészettel bővített birtokukat folyamatosan fejlesztik. A hosszú távú céljuk, hogy komplex, vendégmarasztaló szolgáltatást nyújtsanak a délvidékre érkező turistákat.

– Eleinte csak a pincével és a borral foglalkoztam. Azt gondoltam, hogy ezt az ingatlant olyan állapotba hozzuk, hogy ne csak dolgozni, hanem szórakozni is feljárjunk ide. Aztán rendezvényeket tartottunk, és hála a katonaéveknek, értek a főzéshez, így később már az ételeket is helyben készítettük el – elevenítette fel a kezdeteket Vázsonyi Gábor. Időközben a Darányi Ignác Terv támogatásával kialakították a rendezvénytermet és elkészült a pince felújítása. Jövőre terveznek még egy vendégszobát, jakuzzit és szaunát építeni.

Zákányba sokan átjönnek Gyékényesről, hiszen a horgász- és sportturizmus jelentős, de a vadászati turizmus számottevő – mondta Vázsonyi Gábor, miközben már a takarosan kialakított pince belsejét mutatta. Itt szoktak borkóstolót tartani, a kemencében készült finomságokhoz mindig jólesik egy-egy pohárkával.

Szép borokkal vár Vázsonyi Gábor

A még több vendégről pedig az egymással is jó barátságban lévő vállalkozók tesznek, hiszen egymást segíti Fodor Zoltán és Vázsonyi Gábor. Előbbi több mint harminc éve üzemeltet büfét Zákányban. – Eleinte több üzletünk is volt – mesélte. – Most már csak egy van, de a frissítők mellett ételeket is kínálunk és tervben van, hogy helyi haltállal bővítsük a kínálatot.

Egyre több a vendég a tóparton

– A 2019-es önkormányzati választást követően alakult át a környező települések közti együttműködés – mondta a kis dél-somogyi turisztikai sikertörténetről Teszlákné Navracsics Nikoletta, Gyékényes polgármestere. – Nekünk itt gyakorlatilag van egy kincsünk, a Kotró, az ország egyik legtisztább vizű bányatava. Nagyon sok a vendég és a nyaralótulajdonos a tó miatt, emellett a közeli borvidék, amit ki kell használnunk. A település polgármestere elmondta: kapósak a nyaralók a Kotró körül, nagyjából már nincs is eladó, ez is bizonyítja Gyékényes népszerűségét. Az elmúlt egy évben felértékelődött a vidéki lét, tavaly márciusban azt tapasztalták, hogy nagyon sokan, akik városban élnek, a gyékényesi nyaralójukban vészelték át a karanténidőszakot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában