somogy kincsei

2021.06.17. 16:29

Közös fellépést szorgalmaznak a somogyi termelők

A covid jelentősen befolyásolta a helyi termelők szerepét, állapította meg annak a cégnek a felmérése, melyet a Somogy Megyei Önkormányzat bízott meg azzal, hogy kiderítsék, hogyan támogathatják hatékonyan az ágazat szereplőit. Csütörtökön kerekasztal beszélgetést rendeztek a vármegyeházán, hogy az érintettekkel közösen alkossanak egy átfogó helyi termék-és szolgáltatásfejlesztési stratégiát.

Kovács Gábor

Fotó: Lang R.

– Amióta az eszemet tudom, gyümölcsöt termeszt a családunk, nagyjából tíz hektáron – mutatkozott be a porrogi Madarász Zoltán. – Az éghajlatváltozás miatt a bogyós gyümölcsökből kevesebb terem, de a környéken egyedül nálunk van fekete berkenye, én nagyon hiszek benne. A saját gyümölcsöt a lekvárkészítő manufakturánkban tudjuk feldolgozni, szörpöket, gyümölcssajtokat és kompótot is gyártunk. Ma már a vevőkben tudatosult, hogy a helyi termék olyan prémium kategória, amelybe a szívét-lelkét beleteszi a készítője.

Sikertörténet a helyi termelőké, mondta a köszöntőjében Huszti Gábor, a megyei közgyűlés alelnöke. A tavalyelőtti Marcali Expón még 33 helyi termelő lépett a nyilvánosság elé, de aztán a pandémia közbeszólt. A járvány enyhültével azonban felmerült az igény, hogy egy egységes rendszerben fogják össze a helyi termelőket. A folyamat végén a somogyi termékek közös logó, védjegy alatt jelenhetnek meg, hangsúlyozta.

– Megyénkben 12 ezer őstermelő gazdálkodik, közülük több ezeren foglalkoznak helyi termékek előállításával, és közel 20 termelői piac működik – mondta Mácsai Ádám, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatója. – A pandémia alatt mi kezdeményeztük, hogy ezeket a piacokat ne zárják be. Tavaly a zamárdi Patkó-piac jól vizsgázott, és a helyi piacokat úgy szervezzük, hogy nagy legyen a választék.

A tanácskozáson elhangzott, hogy a helyi termelők építik a közösséget, a fenntartható gazdaságot és turizmust, valamint egészséges termékeket állítanak elő.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában