áremelkedés

2021.06.01. 19:00

Megdrágult a búza, így a zsemle is többe kerül majd

A kenyérért 14, a zsemléért pedig majdnem 15 százalékkal kell többet fizetni, mint egy évvel korábban. Az új búza újabb drágulást hozhat június végén, ugyanis a megnövekedett költségeket már nem tudják lenyelni sem a somogyi pékségek, sem a malmok.

Góz Lilla

Átlagosan 10–15 százalékkal emelték a sütőipari termékeik árát tavasszal a somogyi pékségek. – Minden alapanyag többe kerül, mint például az élesztő, a margarin és a só, valamint májustól a liszt ára újra emelkedett, ezúttal öt forinttal – mondta Ojtó Lajos, a kaposvári Slendy pékség tulajdonosa. Hozzátette: március óta nem változtattak az áraikon, de folyamatosan növekednek a költségeik.

– A gabona iránti kereslet megugrott, a járvány lassulása pedig hajtja az árát, a liszt több mint 8 százalékkal drágább, mint egy éve – mondta Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. A folyamatos alapanyag-, munkaerő- és üzemanyagköltség-növekedést nem tudják lenyelni már a pékségek, ezért emelni fognak áraikon. Tavaly egy tonna búza ára 48–52 ezer forint között alakult, az előrejelzések szerint idén 60 ezer forint felett lesz tonnánként az ára. A járványhelyzetben komoly forgalomcsökkenést tapasztaltak a pékségek, a vásárlók többsége a multiáruházakban vette meg a pékárut, vagy otthon sütött kenyeret. István József, a barcsi malom tulajdonosa azt mondta, akár duplájára nőhet az alapanyagok ára, így kénytelenek több lépcsőben emelni a szolgáltatásuk árán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában