védelem

2021.07.17. 20:00

Hatalmas pusztítást okozott a gombák között a helikopter

Minden évben megóvják a napraforgó tányérját a betegségektől, a napokban az élősködő gombafertőzéstől mentesítették, valamint termésfokozó lombtrágyát szórtak a növényekre Magyaratádon.

K. G.

Lackovics Sándor, a magyaratádi Barátság szövetkezet elnöke elmondta, hogy az eddigi száraz időjárás jelenleg nem indokolja ugyan a gomba elleni védekezést.

Júliusban a nagy meleg ellenére párás reggelek voltak, ezért nem bízzák a véletlenre azt, hogy megakadályozzák a gombabetegségek terjedését. Magyaratádon száznegyven hektáron foglalkoznak napraforgó-termesztéssel. A magas nappali hőmérséklet miatt a permetezést hajnalban kezdték, és 23-szor fordult a helikopter, amíg végzett.

Az elmúlt egy hónapban mindössze néhány milliméter csapadék esett a környéken. A kukorica már nagyon szenved, jegyezte meg az agrárszakember, de a napraforgó csodával határos módon még nem mutat hőstresszre utaló jelenségeket, ám a növények tányérjai a nagy forróság miatt jóval kisebbek a megszokottnál. Ha megérkezik az eső, az az utolsó másodpercben lesz.

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában