gyümölcsszüret

2021.07.11. 09:00

Kapkodják már a rinyakovácsi áfonyát serényen

Megkezdődött az áfonyaszüret Rinyakovácsiban. A közel kéthektáros ültetvényen kézzel szedik a lila bogyókat, amelyeket az ország minden táján értékesítenek. A fagy ellen sikeresen védekeztek, de a jég nem kerülte el az ültetvényt, több bokron megelőzte a szüretelőket.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Az 1,8 hektár területen a napokban kezdődött meg az áfonyaszüret. A Blue Jay fajtát szedik először, a Réka érésére még várni kell. Tucatnyi helyi és gigei, valamint csökölyi nő dolgozik itt. – Reggel jönnek értünk kocsival, öt körül kezdünk és ameddig bírjuk a meleget, addig dolgozunk – mondta el Püspöki Sándor Lászlóné, aki már évek óta oszlopos tagja a brigádnak, amelynek tagjai először tálba szedik, majd ládákba rakják a szemeket.

– Napi bejelentéssel dolgozunk, kilónként 300 forintot fizetnek – mondta el Püspöki Sándor Lászlóné. – Átlagosan 20–25 kilónyit szed meg egy-egy ember a szüret elején. Jól jön a kevés fizetés mellett egy kis keresetkiegészítés.

Az ültetvény adott munkát már tavasszal is, a fagytól 3700 tövet kellett megvédeni. – Kétmillió forintot költöttünk gyertyázásra, hogy védjük a bokrokat a fagy ellen – mondta el Kelemen Sándor, az ültetvény tulajdonosa.

– Most meg jeget kaptunk, de szerencsére a hűvös tavasz miatt még zöld volt a szemek többsége. Ennek ellenére sok a sérült bogyó.

A szakhatóság volt kint felmérni a károkat, a számításaink szerint hat tonna terméskieséssel kell számolnunk. Szerencsére kötöttünk biztosítást, de még nem tudják, hogy mennyit térítenek meg a kárukból.

Az áfonyaszemeket dupla tálba szedik, a gyümölcsöket a szedés után átválogatják, majd az ország minden tájára szállítanak belőlük.

– Tavalyhoz képest öt százalékot emeltünk az áron, átlagosan 2000–2500 forintért adjuk el az áfonya kilóját, Egertől Sopronig szállítunk, most bővülünk Kecskemét felé – sorolta az áfonyatermesztő.

Kiemelte: a bokrokat öntözik, de permetezni nem kellett. Egy kártevő van, a foltos­szárnyú muslinca, ami nagy ellensége az áfonyának, de szerencsére idén nem jelent meg ültetvényükön.

Kelemen Sándor megjegyezte, az áfonya C-vitamin- és antioxidáns-tartalma igen magas, régen az amerikai pilótáknak is adták emiatt, leveléből pedig édes ízű tea készíthető.

Védeni kell a terményt és fejleszteni

– Hét év alatt megtanultuk már, hogy fel kell vennünk a harcot a változékony időjárással, a védekezés azonban nem olcsó – mondta el Kelemen Sándor. Hozzátette: milliókat költöttek a fagy elleni gyertyázásra. Tervezik, hogy a jövőben hálóval látnák el az ültetvényt, ami védelmet nyújtana a jég és a fagy ellen is, de ez igen tetemes költséget jelent. Egy kidobott vadkamrából egy kisebb hűtőhelyiséget alakítottak ki korábban és a napokban áll szolgálatba új hűtőkamrájuk, amely 93 négyzetméteres. – Itt tudjuk tárolni az áfonyát is, de mivel erdészeti szaporítóanyag előállításával is foglalkozunk, ezért télen a makkot is itt tudjuk raktározni – tette hozzá a családi gazdálkodó.

Válogatás után kerül ládákba az áfonya Rinyakovácsiban, ahonnan az ország minden részébe szállítanak belőle

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában