a munka világa

2021.08.08. 15:30

Támogatással jár, ha a diák munkába áll

Nagy népszerűségnek örvend az immár kilencedik éve meghirdetett nyári diákmunkaprogram a munkaerőpiac keresleti, illetve a kínálati oldalán egyaránt. A létszámadatok alapján elmondható, hogy évről évre egyre több diák és foglalkoztató él a program által nyújtott lehetőségekkel.

Munkatársunktól

A Nyári diákmunka 2021. program keretében a diákok idén is júliusban és augusztusban vállalhatnak munkát. A somogyi tanulók a programban két típusú – önkormányzati, illetve a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott – diákmunkára jelentkezhetnek. Míg előbbinél legfeljebb napi 6 órában, utóbbinál akár napi 8 órában is dolgozhatnak.

Az önkormányzati diákmunka keretében a foglalkoztatók a területi, települési önkormányzatok és önkormányzati alaptevékenységet végző intézményeik, továbbá egyházi jogi személyek lehetnek. Ebben a konstrukcióban a diákok havi munkabérének 100 százalékát fizeti meg az állam. A mezőgazdaság, turizmus és vendéglátás területén történő foglalkoztatás esetén pedig a munkabér 75 százaléka fedezhető a központi forrásból, amivel a kormány a koronavírus okozta nehézségek leküzdésében is segítheti a hazai vállalkozásokat.

A támogatás alapja mindkét területen a minimálbér (167 ezer 400 forint/hó), illetve a garantált bérminimum (219 ezer forint/hó). Így havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkaköröknél fejenként 164 ezer 250 forint, szakképzettséget nem igénylőknél pedig 125 ezer 550 forint az állami támogatás összege. Rövidebb munkaidejű foglalkoztatás esetén arányosan csökken a támogatás.

A program szerepe a célcsoportja és az őket foglalkoztató munkáltatók oldaláról vizsgálva is jelentős. Preventív jellegű, elősegíti a későbbi munkaszocializációs folyamatot. A diákok a jövedelemszerzés lehetősége mellett megismernek munkáltatókat, munkafolyamatokat, fejlődnek a készségeik, ezáltal későbbi elhelyezkedési esélyeiket növelve munkatapasztalatra tesznek szert.

Egyes diákok 3-5 év nyári munkatapasztalattal a birtokukban, kellő ismeretekkel és gyakorlati készségekkel felvértezve várhatóan könnyebben tudnak majd elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon, valamint helytállni a változó gazdasági feltételek mellett is. Ugyanakkor mindhárom támogatható szektorban rugalmas, gazdaságos és kényelmes létszámgazdálkodást tesz lehetővé a tanév végén megjelenő munkaerőtöbblet, enyhítve az ágazati munkaerőhiányt, alkalmazkodva egyes tevékenységek szezonalitásához.

A program megvalósítási időszakának feléhez közeledve a diákok idényjellegű foglalkoztatására összesen 316 kérelem érkezett, jelenleg 258 munkáltató támogatásával 999 diák foglalkoztatása valósul meg.

A programban való részvételre jelenleg is van lehetőség, a diákoknak a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán kell kérniük a nyilvántartásba vételüket, a munkáltatók a tervezett foglalkoztatás kezdetét megelőzően ugyanott nyújthatják be munkaerőigényüket, amelyben meg kell határozniuk a foglalkoztatni kívánt létszámot, illetve a szakmát, a munkakört (foglalkoztatási területet) pedig megadhatják. A nyári diákmunkaprogram részleteiről a munka.hu oldalon vagy a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain tájékozódhatnak az érdeklődők.

Fotó: Lang R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában