tiszta utakat!

2021.10.25. 20:00

Itt a sárlapátolás ideje már Somogyban is

A tiszta utakért kampányol a Magyar Közút és a mezőgazdasági gépforgalmazók országos szövetsége.

Harsányi Miklós

Somberek, 2020. április 6. Traktor vet egy termõföldön Somberek határában 2020. április 6-án. MTI/Sóki Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Sóki Tamás

A közlekedők az őszi, csapadékosabb időjárás és az évszakhoz kapcsolódó mezőgazdasági munkák során időszakosan sárfelhordásos szakaszokkal is találkozhatnak. Az útellenőrök folyamatosan járják a 32 ezer kilométeres úthálózatot.

– Vannak olyan helyzetek, amikor a mezőgazdaságban dolgozóknak a kedvezőtlen talajviszonyok ellenére is szükséges a munkájukat elvégezni – derült ki a társaság tájékoztatójából. – A Magyar Közút és a gépforgalmazók országos szövetsége ezért arra kéri a mezőgazdasági géppel közlekedőket, hogy ilyen esetben a közútra felhajtás előtt a gépjárművük kerekeinek felületéről távolítsák el a felragadt sarat.

Endre István, a hetesi Vikár Béla mezőgazdasági szövetkezet elnöke azt mondta, mindig figyelnek arra, hogy a gépeik ne hordják fel a sarat az útra. Sárga biztonsági mellényes munkatársuk lapáttal takarította le az elmúlt években is a felhordott szennyeződést. Így volt ez a Hetes–Juta, illetve a Juta és Várda közötti összekötő úton.

A megyei rendőr-főkapitányság kérdésünkre közölte, javában tart a betakarítás, ezért továbbra is nagy számban vesznek részt a közúti forgalomban mezőgazdasági munkagépek, terményszállító-járművek. Mivel a nagy terhet szállító, nagyméretű szerelvények lassabban közlekednek, ezért azok jelenléte fokozott baleseti kockázattal jár. A rendőrség ezért arra kéri a járművezetőket, hogy türelemmel és fokozott elővigyázatossággal, a mezőgazdasági járművek méreteit, sebességét, a közlekedési sajátosságokat figyelembe véve közlekedjenek. Az úttestre került esetleges szennyeződésről a 112-es segélyhívón tehetnek bejelentést.

Azt is közölték, a gumiabroncsokra tapadt sarat és egyéb szennyeződéseket – a forgalomba bekapcsolódás előtt – el kell távolítani, s az úttestre felhordott szennyeződést le kell takarítani.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában