hajóra!

2021.10.27. 14:33

Rekorder lesz a 175-ik hajózási szezon a Balatonon

Nyáron és ősszel is sokan váltottak jegyet a Balatoni Hajózási Zrt. járataira, így várhatóan kiemlkedő szezont jár a hajózási társaság. A legnépszerűbb útvonal a Fonyód és Badacsony közötti.

Sonline

Tihany, 2015. január 11. A balatoni komp próbajárata Tihany és Szántód között 2015. január 11-én. Az enyhülõ idõjárásban olvadni kezdett a jég a Balatonon, így próbaképpen újraindították a kompokat, de az utolsó járatokat már ki kellett hagyni, mert a szél ismét jégtorlaszokat hordott össze. Január 12-én várhatóan újra menetrend szerint közlekedik a komp, az elsõ járatok indulása azonban még bizonytalan. MTI Fotó: Nagy Lajos

Forrás: MTI

Fotó: Nagy Lajos

Az áprilistól októberig tartó személyhajózási szezonban csaknem 21 százalékkal nőtt a Balaton-parti településeket összekötő menetrendi hajók forgalma az előző évhez képest, az utasok száma október végére meghaladta a 493 ezret.

A legtöbben, 180 ezren a Fonyód-Badacsony járatokra váltottak jegyet. A Siófok-Balatonfüred-Tihany útvonalon 172 ezren, Balatonboglár és Révfülöp között 35 ezren, illetve a Balatonföldvár és Tihany között 26 ezren utaztak.

A BAHART séta- és nosztalgiahajóit idén 126 ezren választották, ami több mint 35 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Ez a szolgáltatás Siófokon, Balatonfüreden, Keszthelyen és Balatonlellén volt a legnépszerűbb. Továbbra is keresettek voltak a programhajók, amelyek új kikötőkben váltak elérhetővé. A bulihajókat 13 ezer, a családosoknak szóló Varázshajókat pedig 6 ezernél is több utas választotta.

Idén történelmi csúcsot döntött a balatoni kompok utasforgalma: már október közepén meghaladta a rekordnak számító 2019-es év egészét, az 1 millió 967 ezer utassal. Ezzel a növekedés 15 százalékos volt az előző évhez képest. A legerősebb hónapok a július és az augusztus voltak, a nemzeti ünnepen utaztak a legtöbben komppal: augusztus 20-án 19500 utas és 4800 autó és 2400 kerékpár kompozott. Szeptemberben és októberben is sokan utaztak ezekkel a járatokkal, az őszi hónapokban is 20 százalékos forgalomnövekedést tapasztaltak 2019-hez képest.

A személyhajózási szezon zárásáig, vagyis október 24-ig a személyhajókon és kompokon szállított utasok száma összességében elérte az 1 millió 967 ezer főt, ami jubileumi csúcsnak számít.

Ősszel is BAHART

A kompok november 7-ig még 40 percenként közlekednek Szántódrévből 6:40 – 18:40 között, Tihanyrévből pedig 7:00 – 19:00 között. A BAHART november 8-tól téli menetrendre vált, onnantól a kompok óránként egyszer indulnak Szántódrévből 7:00 – 18:00 között, Tihanyrévből pedig 7:15 – 18:15 között.

Október 30-án Halloween Hajókkal, a fedélzeten „Szellemes” feladatokkal és programmal várják az utazóközönséget. Az indulás 11.00 órakor Balatonfüred Hajóállomásról, 15:00-kor pedig Siófok Hajóállomásról lesz, 19.00 órakor pedig 2 órás Halloween Party Hajó is várja az utasokat Siófok Hajóállomásról, a Szent Miklós hajó fedélzetén.

A Modernizáció hullámain!

A jubileumi hajózási szezon sikere, eredményessége a kedvező időjárás és a Balaton népszerűsége mellett a hajóflotta modernizációjának, valamint a BAHART idei újításainak is köszönhető. 2021-ben megújult honlappal, módosított útvonalakon, sűrített hajójáratokkal, bővített programhajó kínálattal és változatlan árakkal várta az utasokat a Társaság. 2022-ben a fejlesztések folytatódnak – 4 új hajó érkezik a Balatonra, lesz online jegyvásárlás, kényelmesebben érhetőek majd el a desztinációk, frissül az arculat, és megkezdődik a hosszabb távú stratégiai fejlesztések előkészítése, tervezése is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában