nehéz, de jó év

2021.11.02. 17:30

Összefogtak a bajban a barcsi vállalkozások

Dacára az elmúlt év nehézségeinek és az óvatos tervezésnek, pénzügyileg jó évet zár Barcs önkormányzata. Ez a vállalkozások felelősségvállalásának, valamint a városvezetés tudatos munkájának köszönhető.

Koszorus Rita

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Sok hazai és köztük sok somogyi város esett el bevételei jelentős hányadától, miután a kormány döntése értelmében a járványhelyzetre való tekintettel az elmúlt évben a kis- és közepes vállalkozások iparűzési adójának felét elengedték. Így igyekeztek csökkenteni a vállalkozások terheit, miután a pandémia miatt jelentősen csökkent a forgalmuk és a bevételük. Nem sokkal később érkezett a hír, hogy a 25 ezres lélekszám alatti településeket a kieső iparűzési adó miatt kárpótolják.

Barcson már eleve visszafogottan tervezték a város költségvetését, az előirányzat 170 millió forintot tartalmazott. – A Barcs és Térsége Vállalkozók Egyesülete közbenjárásával levélben fordultunk a vállalkozókhoz és arra kértük őket, hogy ha megtehetik, ne a közteher felét, hanem az egész összeget fizessék be – mondta Koós Csaba polgármester. A kérésnek eleget is tettek a gazdasági élet szereplői, hiszen csaknem mind a hatvan helyi vállalkozás befizette a teljes összeget, sőt olyan is volt, amelyik a határidőnél korábban utalta a pénzt. Így lehetséges az, hogy szeptember végéig 340 millió forint folyt be ebből az adónemből a város kasszájába, amely az előirányzat kétszerese. Emellett megkapta a város az állami kompenzáció 80 millió forintját is, s még októberben is számít egy hasonló mértékű összegre.

Koós Csaba szerint örömteli, hogy a város gazdasági életének szereplői összefogtak a kérésre, de az elmúlt év legnagyobb eredményének mégis azt tartja, hogy a járvány csúcsán is mindenki megtarthatta a munkáját.

– Nem tettünk senkit az utcára sem a hivatalban, sem a városi fürdőn – mondta a városvezető. – A fürdő harminckét család megélhetését jelenti. Nem engedhettük meg, hogy amikor minden zárva volt, ne kapjanak fizetést. Minden hónapban időben utaltuk a béreket, úgy hogy hónapokon át nem volt forgalom. A barcsi fürdő stabilizálása ráadásul a határzár miatt sokkal tovább tartott, mivel a horvát vendégek nem tudták látogatni a létesítményt. Nem zár könnyű évet idén a komplexum, de az elmúlt hétvégi látogatottság már bizakodásra ad okot.

Egyre zöldül a Dráva-parti város

A nehézségek ellenére sem álltak le a fejlesztésekkel a városban. A zöldváros-program újabb mérföldkövéhez érkezett, hiszen végéhez közeledik a Testvérvárosok terének kialakítása, ahol már csak a kandeláberek hiányoznak a befejezéshez. A faházak azonban már a helyükön vannak, s a vállalkozók is nagyon várják, hogy birtokba vegyék azokat. A tervek szerint az adventi vásárt már itt tartják. A szabadidőközpontban is jól halad a munka, itt már csak az 500 méteres futókör rekortán borítására várnak. A trianoni emlékmű környezetét is rendbe tették, de emellett egy új játszótér is épül. A rendőrség mögött épülhet meg, erre 40 millió forintot költ a város. A teljes zöldváros-program 570 millió forintból valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában