Menza

2022.01.13. 11:15

A család kasszáját nem terheli a drágulás

Átlagosan ötödével drágábban készül az ebéd a menzákon, miután több szolgáltató már jelezte az önkormányzatoknak, hogy az élelmiszeripari drágulást nem képes kigazdálkodni. A veszélyhelyzet miatt ezt a drágulást az önkormányzatoknak kell lenyelni.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

A Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége a normatíva megemelését kéri a szaktárcától, a TÖOSZ állami kompenzációt szeretne az önkormányzatoknak. 

Naponta több mint 500 adag étel készül a kéthelyi önkormányzat konyháján. A gyerekek mellett a helyi és környékbeli időseknek is itt főznek. – Öt éve döntöttük el, hogy az üzemeltetéssel egy vállalkozást bízunk meg. A cél a közétkeztetés költséghatékonyabbá tétele volt – mondta Molnár Balázs, Kéthely polgármestere. – Év végén jelezte a kft., hogy az alapanyagok drágulása miatt emelnének az árakon. 15 százalékos emelést kértek, amit el is fogadtunk – jegyezte meg Molnár Balázs. – Mivel június 30-ig veszélyhelyzet van, így a térítési díjakat nem emelhetjük, ez egyedül az önkormányzatot terheli. 

– Ma a közétkeztetési piac 60-70 százalékát önkormányzatok működtetik, a fennmaradót gazdasági társaságok – mondta Páger Zsolt, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének kommunikációért és kapcsolatokért felelős alelnöke. – A rendelet csak az utóbbiakra vonatkozik, közülük is csak azokra, akik 2021. szeptember 1-jét követően kötöttek szerződést s végzik a közétkeztetést. A jogalkotó azonban a közétkeztetés összes szereplőjére kiterjeszti várhatóan a rendeletet. Jeleztük több minisztérium felé, hogy már év végén 18 százalékos áremelkedést láttunk, bízunk benne, hogy a támogatási norma kiigazítása hamarosan megtörténik – emelte ki. 

A terheket tovább növeli, hogy a közétkeztetésben felhasznált élelmiszerek legalább 60 százalékának hazai forrásból kell származnia. Ezt januártól már ellenőrizheti a Nébih. 

Állami segítségre lesz szükség 

– Az önkormányzati szektor nem tudja vállalni a pluszköltségeket, amelyek az élelmiszerár-drágulás miatt jelentek meg a menzákon – mondta el Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke. Hozzátette: a Pénzügy- és Belügyminisztériumhoz fordultak már korábban, az egyeztetések sikeresek voltak, a kormány fedezi a minimálbér és a garantált bérminimum emelésével összefüggő többletterheit az önkormányzatoknak, és február elején dől el, hogy a menzák pluszköltségeit miként fogják kompenzálni. 

 Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában