Menza-gondok

2022.04.25. 17:30

Olyan drága a nyersanyag, hogy odakozmált a haszon

A megnövekedett alapanyag- és energiaárak miatt nehéz helyzetbe kerültek a hazai közétkeztetési cégek. A vállalkozások a többletköltségeik nagy részét kénytelenek „benyelni”, emiatt sokan már a tartalékaikat élik fel. Van olyan somogyi szolgáltató, aki a napokban mondta fel a szerződését az egyik falusi önkormányzattal.

Marosi Gábor

Fotó: L.R.

– A végsőkig kitartunk és nem engedünk a szolgáltatás minőségéből – mondta Enyedi Csaba, az egyik országos közétkeztetési cég, a Hungast Csoport kommunikációs igazgatója. – A nyersanyag­árak 40–50 százalékkal emelkedtek az elmúlt időszakban. Megtehetnénk azt, hogy a környező országokból szerzünk be olcsóbb alapanyagokat, azonban mi a magyar termékeket részesítjük előnyben. Nem egyszerű a mostani a helyzet, de tőkeerős cégként, összeszorított foggal igyekszünk átvészelni ezt az időszakot – hangsúlyozta. 

A Hungast Csoport kommunikációs igazgatója hozzátette, sok szülő úgy gondolja: a napi háromszori étkezést 5–600 forintból minden ízlést kielégítően ki kell tudni hozni, ezért semmiféle áremelést nem fogadnak el. – Ugyanezek a szülők a kevésbé egészséges gyors­éttermi ételekre, édességekre, rágcsálnivalókra a többszörösét költik el ennek az összegnek – tette hozzá . 

– Sajnos a társaságunk már minden tartalékát felélte – mondta el érdeklődésünkre Varga Józsefné, a Szakácstündér Kft. ügyvezetője. – Mivel nem emeltünk árat, ezért kénytelenek voltunk csökkenteni az adagokon, hogy minőségi és változatos ételt főzhessünk. Társaságunknak nincs semmilyen jogosultsága arra, hogy a szülők által fizetett díjat megváltoztassa. A kialakult helyzet miatt azonban elengedhetetlen az áremelés, ezt viszont az önkormányzatoknak kell megtenniük. A kaposvári önkormányzat már döntött a drágításról, ezért valamivel könnyebb helyzetben lesz a társaságunk – hangsúlyozta Varga Józsefné. 

A Szakácstündér Kft. ügyvezetője elmondta, tavaly január óta a sertéshús átlagosan 80, a csirkehús 60, a száraz­áru 55, a tejtermék 40, a zöldség és a gyümölcs 26, a húskészítmények, mint például a felvágottak és a májkrémek 53 százalékkal drágultak. A mirelit termékek tizenöt hónap alatt 18 százalékot emelkedtek, a közeljövőben viszont jelentősen továbbdrágulnak – tette hozzá Varga Józsefné. 

Nem csak a közétkeztetési cégek vannak nehéz helyzetben, hanem azok a konyhák is, amelyeket az önkormányzatok működtetnek. Biró Mónika, a mezőcsokonyai konyha élelmezésvezetője elmondta, egy iskolás diák ebédje naponta 222, míg egy felnőtté 600 forintba kerül, ennyi pénzből azonban nem lehet gazdaságosan működtetni a konyhát. – Ránk nem vonatkozik az élelmiszerár-stop, az alapanyagokhoz jóval drágábban jutunk hozzá – szemléltette a problémát Biró Mónika. Az elmúlt hónapok alapanyag-drágulása havonta több százezer forint pluszkiadást jelent a mezőcsokonyai önkormányzatnak. 
 

Nyártól már más főz a gyerekekre 

A hetesi iskolában és óvodában szolgáltató közétkeztetési cég az elmúlt napokban mondta fel a szerződését az önkormányzattal. Pavelka Béla, a falu polgármestere elmondta, a vállalkozás arra hivatkozva döntött így, hogy a bérelt konyhájukra nagyon sok pénzt kellene költeni, de mivel nem a saját tulajdonuk, ezért nem éri meg felújítani. A polgármester hozzátette, a közétkeztetési cég június végéig ellátja a feladatát, utána azonban más vállalkozásnak kell főznie a gyerekekre. Kérdésünkre elmondta, az elmúlt 30 évben nem lett kialakítva megfelelő infrastruktúra a faluban, ezért az önkormányzat nem tudja átvenni a közétkeztetési szolgáltatást. 
 

Fotó: L. R.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában