Kitartanak a kistermelők

2022.09.22. 11:30

Olcsóbb a tej, ha nem utazik túl sokat

Akár hétszáz forintért is kínálhatnak egy liter 3,8 százalékos biotejet a boltok polcain napjainkban. A 1,5 százalékos zsírtartalmút adják 350–380 között, ám az átlagos, 2,8 százalékos, nem ársapkás tej literenkénti ára már ötszáz forint felé mozdul: 450–480 forint között vásárolható.

Turbéki Bernadett

Fotó: Lang Robert Kaposvar

A helyi termelőknél azonban jóval alacsonyabb áron szerezhető be a nyers házi tej. Sokan mégis tartanak tőle, mert jóval magasabb a zsírtartalma, mint a bolti tejeké. A csomagolása is más: olyan, amilyet éppen adnak, vagy viszünk hozzá. 

tej
A házitej ára jóval barátságosabb. 

Kannába, üvegbe vagy PET-palackba is adja a teljes tejet a kaposvári inkubátorházban elhelyezett tejkiadó automata, amely a város egyetlen ilyen létesítménye. Évek óta népszerű, ám az utóbbi időben egyre felkapottabb lett, hiszen ott egy liter tej 260 forintba kerül. Ha csupán fél literre van szükség, annyit is tölt 130 forintért. 

– Szolgáltató cég vagyunk, a közelből, a Kaposvári Campus tejüzeméből szállítjuk a tejet – mondta Nagy Csaba, a Milch-Technik Kft. ügyvezetője. – Ez feldolgozás előtti, úgynevezett teljes tej. Magas a beltartalmi értéke, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag – tette hozzá Nagy Csaba, aki azt is elárulta: egyre gyakrabban kell újratölteniük az automata 200 literes tartályát. 

Nagy Csaba azt mondta, az energiaárak alakulása miatt hamarosan szükség lesz emelésre, de amíg csak lehet, kitartanak a 260 forintos literenkénti ár mellett, hiszen a tejet helyben értékesítik, nem kell hosszú kilométereket utaztatniuk. 

A Kaposvári Nagypiacon több helyi termelő is árul házi tejet. Virág János szerint nem csak azért keresik egyre többen a standját, mert 420 forint literenként nála a teljes tej. 
– Néhányan még mindig drágának érzik, ám egyre többen rájöttek, hogy minden benne van – mondta. – Ha a bolti tej után megkóstolják a miénket, érzik, hogy ég és föld a kettő közötti különbség – tette hozzá a termelő, aki azt mondja, ma már akár 90 liter is elfogy egy-egy alkalommal nála a piacon. 

Sovány Tamás is sokféle tejterméket készít a feleségével. Szerinte elkerülhetetlen lesz az áremelés. – 10-15 százalékot emeltünk, de ha a fejőgép vagy a hűtők üzemeltetését nézem, amelyben otthon az árut tartjuk, az előzetes kalkulációink alapján az eddigi 30 ezres áramszámlánk akár 100 ezerre is rúghat, bár biztosat csak a számlák megérkezésekor látunk majd – mondta. – A terhet nem szeretnénk a vevőkre hárítani, inkább visszaveszünk a termelésből, de a minőségből nem! – tette hozzá Sovány Tamás, aki inkább a feldolgozott tej és tejtermékek mennyiségét csökkentené. 

tej
A termelőknek a saját bérüket is ki kell termelni. 
Fotós: Lang Róbert 

– 300 forint alatt nem létezik kistermelői tej – mondta. – Inkább visszaforgatjuk a tejet, megitatjuk a bocikkal. Vállalkozásunkban a saját bérünket is ki kell termelni. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a takarmányt is mi állítjuk elő. Nem nagyüzemi tejtermelés folyik nálunk, nem szóját és génmanipulált takarmányt adunk a jószágoknak, így feleannyi tejet termelünk tehenenként, mint a nagyüzemi gazdaságok – tette hozzá Sovány Tamás, aki szerint sokan még mindig nem tudják elfogadni, hogy gyakran nem dizájnos vagy egységes csomagolású a termelői áru.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában