Új vágóhíd és szerelőműhely:

2022.10.21. 19:59

Támogatásokkal kerülhető el az európai recesszió

A tervek valóra váltak – a koronavírus-járvány alatt Somogyba érkező munkahelyteremtő gazdasági támogatások eredményei mára megvalósultak. A fejlesztések átadására érkezett megyénkbe Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki pénteken Somogyszobra és Csurgóra is ellátogatott.További beruházási támogatásokra is van kilátás, mert Magyarország így akarja elkerülni a recessziót, ami Európában várható.

Kovács Gábor [email protected]

Fotó: Muzslay Péter

2019-ben 250 dolgozónak adott munkát a Claessens Group, de az idén már 400-an dolgoznak náluk. A somogyszobi telepükön 575 millió forintos beruházással felújították a szerelőműhelyüket, ahol 400 erő-és munkagép javítását és karbantartását végzik. Megduplázták a műhely területét, ami így 3000 négyzetméteres lett, és egy kültéri gépi mosót is lefedtek. A beruházáshoz 282 millió forintos támogatást nyújtott a kormány a térség legnagyobb állattenyésztő cégének. 

– Örömteli, de nehéz pillanat ez, mert testvéremmel, Péterrel közösen álmodtuk meg ezt a fejlesztést, de ő már nincs közöttünk – mondta a megnyitón Claessen Johan. – A szántóföldi ágazatunk új szerelőműhelye javítja a hatékonyságunkat és önellátásunkat,  ami a fenntarthatóság záloga. 

– Belső-Somogyban minden fejlesztésnek óriási jelentősége van – mondta Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője. – Ehhez kell mérni, hogy a Claessens cégcsoport három év alatt 2,5 milliárdos fejlesztéseket vitt végbe a térségben. 

– A háború új gazdasági realitást teremtett a kontinensen – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter. – Mi azonban a magyar érdekekre alapuló választ adunk a kihívásokra, így lehet erősebben kijönni egy válságból. A cégeknek fizikai biztonságot, politikai stabilitást és biztos energiaellátást garantálunk, ami ma egyedülálló Európában. Korunkban a magyar élelmiszeripar nemzetbiztonsági ágazat lett, és a válságállóságát bizonyítja, hogy nincsenek ellátási nehézségei.     

Egy hűtőházra pályázott, de ezen kívül egy új vágóhidat is épített a csurgói Topesa Kft. A sertésfeldolgozó ennek köszönhetően ma az ország legmodernebb vágóhídjával büszkélkedhet. Az 1,6 milliárd forintos beruházás 45 százaléka kormánytámogatás volt, ami 70 munkahelyet teremtett. Az új vágócsarnokban két hét múlva indulhat az üzemszerű vágásokkal a munka. Egy út van, mégpedig előre – hangsúlyozta Somogyi László, a cég tulajdonos-ügyvezetője, aki kiemelte, hogy a Claessens csoport sertésekkel látja el őket, a SPAR Magyarország Kft. pedig piacot teremt a csurgói sertéshúsnak. Hazánkban tíz év alatt öt kilóval nőtt az egy főre jutó sertéshús-fogyasztás, ami évi 30 kilóra emelkedett. Magyarország önellátó a sertéshúsból, ehhez azonban vágóhíd kell és kiskereskedelem, hangzott el az átadón. Az idén augusztusig nyolc hónap alatt elérte a magyar élelmiszeripar a 4000 milliárd forint megtermelt értéket. 2021-ben is rekord évet zárt az ország 4400 milliárdnyi összeggel, míg a világban másutt nehéz évekkel birkóznak meg az agrárium szereplői. 

Megyénkben 5600 munkahelyet óvtak meg a beruházási támogatások 

A covid alatt 34 somogyi vállalatnak adott beruházási támogatást a kormány összesen 6 milliárd forint összegben. Ennek köszönhetően összesen 13 milliárd forint értékű beruházásokkal gyarapodott megyénk gazdaság, és 5600 munkahelyet sikerült megóvni. A somogyszobi és csurgói átadón részt vett Budai Gyula, a külpiacok fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, Móring József Attila országgyűlési képviselő és a Dél-Dunántúl régió fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, Neszményi Zsolt somogyi főispán, Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke, Madarász Zoltán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke és Füstös János, Csurgó polgármestere, valamint Hodorics Katalin, Somogyszob polgármestere.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában