Export

2022.12.10. 11:31

A külföldi piacon is nagy a kereslet a somogyi termékek iránt

Megyénkből 2023-ban ipari padlóápolót exportálnak Indiába, a segesdi rögzítéstechnikai elemekből Új-Zélandra is jut, Olaszországba búzával, kukoricával megrakott vagonok robognak, Hollandiába kaposvári áramfejlesztő alkatrészeket is szállítanak. A somogyi cégek belendültek, van, ahol a héten még újabb megrendelésről egyeztetnek, s az ünnepi leállás után máris indulhatnak az újévi kiszállítások.

Harsányi Miklós

Fotó: Langr Róbert

Fábián Balázs, a Kaposvári Videoton igazgatója éppen online tárgyalást folytatott az egyik Új-Zélandon tartózkodó üzleti partnerükkel, amikor kerestük. A somogyi cég 2022-ben több mint 40 milliárd forint bevétellel zár, s a cég történetében az idén és jövőre is kiemelt szerepe van az exportnak, a gyártmányok közel 90 százalékát külföldre szállítják. 
– Ipari padlóápoló gépeket is készítünk, és ezekből Indiába és Malajziába is szállítunk – mondta lapunknak Fábián Balázs. – Korábban, 2019-ben Svájcból telepítettük át a gyártást Kaposvárra, idén is folytattuk a termelést, s remélhetően 2023-ban még az ideinél is nagyobb mennyiséget rendelnek a készülékből, ami repülőterek, szállodák és nagy áruházak tisztítására is alkalmas. 
A Videotonnál már rajtra készen állnak, hogy jövőre egy elektromos szabadidő-autó gyártásával kapcsolatos projektbe kapcsolódjanak. A kaposvári üzemben az ablakemelő műanyag alkatrészeit készítik hamarosan, évente akár százmillió forintos bevételt hozhat az új termék. Ezzel párhuzamosan több fajta speciális stúdiómikrofonokat is készítenek, amit távoli országokba exportálnak, így Dániába és az USA-ba is. 

A Metyx Hungary Kft. az amerikai földrészre is szállít szélerőmű alkatrészeket, a kaposvári Török Kft.-nél december 14-re tűzték ki az idei utolsó kiszállítást. Áramfejlesztőkhöz, illetve tisztítóberendezésekhez készítenek alkatrészeket, amit részben Németországba exportálnak, a legtávolabbra – 1200 kilométerre – az egyik holland partnerüknek juttatják el. Török Gábor, az 1991-ben alapított, 106 dolgozót foglalkoztató vállalkozás ügyvezetője hangsúlyozta: az EU-n belül 2023-ban újabb exportpiacot keresnek. 

 

A nyugati partra is szállítanak 

A segesdi Ferrokov Kft. rögzítéstechnikai elemeket szállít az Egyesült Államokba, Ausztráliába és Új-Zélandra is. Az épületgépészeti munkálatoknál használt felszerelésből legközelebb december közepén indítják a következő szállítmányt az USA-ba, a keleti és a nyugati partra egyaránt jut az áruból. Talián Bálint ügyvezető elmondta: a távoli országokba 2023-ban is folytatni szeretnék a kivitelt. 

– Az export nagy része, csaknem 70 százaléka azonban Nyugat-Európát érinti – emelte ki. – Ausztria, Németország, Hollandia és Svájcon kívül Nagy-Britanniába is szállítunk. 
A kisbajomi Spekula Kft. 2022-ben nagyjából 30 ezer tonna gabonát adott el, 2023-ban csaknem 40 ezer tonna búza, kukorica és őszi árpa értékesítését tervezik. A Somogyi Hírlap TOP 100 magazinjában a 17. helyet foglalja el a vállalkozás, a terményt Szlovéniába, Olaszországba exportálják, s Ausztriába is nagyobb mennyiséget visznek ki. Vida István ügyvezető kiemelte: jövőre is alapvetően a meglévő partnereikkel kereskednek. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában