Gabonaszállítmány

2022.12.28. 07:00

Hullámvasútra tette a terményárakat a háború

Izgalmas évet zárt a somogyi gabonapiac, az egyik nagy kaposvári felvásárló társaság közvetlenül karácsony előtt még egy 250 millió forint értékű búza- és kukoricaszállítmányt irányított az olasz piacra.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

– A 2021-es 42 milliárd forint után az idén nagyjából 63 milliárd forint a bevételünk – mondta Hanyecz Imre, a kaposvári MG. Produkt Kft. ügyvezető igazgatója. – Az általunk forgalmazott termékek árai jócskán megdrágultak, az idén összességében 430 ezer tonna gabonát és 30 ezer tonna műtrágyát adtunk el. 

Hanyecz Imre hangsúlyozta: a svájci anyacégük segítségével csaknem 15 ezer tonna egyiptomi és kínai műtrágyát értékesítettek. Az emelkedő gáz- és energiaköltségek miatt ugyanis az európai műtrágyagyártó vállalatok nagy része leállt, az árura viszont szükség volt. Az orosz–ukrán háború rendkívüli mértékben befolyásolta a piacot, a terményár egész évben hullámvasúton ült, némely esetben 40–50 százalékkal drágult a gabona. A repce tonnája csaknem 220 ezer forintról közel 350 ezerre ugrott, egy tonna napraforgóért 250 ezer forint helyett 310 ezer forintot kellett fizetni, míg a korábban 90 ezer forintos kukorica 140 ezer forintra drágult. Hanyecz Imre elmondta: a forint-euró, illetve a forint-dollár árfolyam ingadozásának lekövetése valamint az emelkedő hitelkamatok okozták a legnagyobb nehézséget számukra. – Jövőre is legalább 430–440 ezer tonna termény értékesítésével számolunk – mondta. – Január másodikán küldjük az első gabonaszállítmányt Olaszországba, amit néhány nappal később újabbak követnek. Ehhez új rakodógépet helyezünk üzembe az orci és a nagykanizsai telephelyünkön is.

A kihívások éve 

Az ügyvezető igazgató szerint rendkívül izgalmas éven vannak túl, s több olyan pillanat is előfordult a napi munkában, ami az elmúlt 20 évben példa nélküli. Ilyen volt, amikor az orosz–ukrán háború kitörése után csaknem két hétre felfüggesztették a gabonakereskedelmet. Később sem lett könnyebb a dolguk, a svájci anyavállalatuk marosvásárhelyi üzeme például május elejétől szünetelteti a műtrágyagyártást. 


 

Címkék#Somogy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában